У четвер прем’єрський забіг мав вийти на фінішну пряму. Із самого ранку стало відомо про те, що після обіду у Верховній Раді відбудеться зустріч голів коаліції. Про це в ефірі одного з телеканалів, зокрема, повідомила заступник глави парламенту Оксана Сироїд, наголосивши, що перемовини про подальшу долю уряду вестимуть очільники колишньої більшості. 

«Самопоміч» прийняла рішення про перехід в опозицію і не змінювала його», — зауважила вона. За словами заступника Голови Верховної Ради, нині й без їхньої фракції більшість в парламенті є. «Вона налічує майже 290 людей, які голосують за зміни до Конституції, за Шокіна, які не дають, зрештою, звільнити уряд Яценюка», — зауважила політик. І хоча коаліція реально існує, «Самопоміч» відхрещується від цінностей, які вона сповідує. Водночас представники цієї тепер уже опозиційної фракції готові підтримувати й новий уряд, який проводитиме реформи, і рішення, спрямовані на захист інтересів людей та держави. Однак наполягають: щоб новий уряд працював хоча б півтора-два роки, необхідно прийняти закон про вибори на пропорційній основі за відкритими списками і утворити новий склад ЦВК. «Інакше цьому уряду за пару місяців зроблять чергову кризу і відправлять парламент на вибори», — резюмувала О. Сироїд. Вона висловилася за те, щоб уже наступного тижня парламентарії могли розглянути склад нового Кабінету Міністрів. А от прізвище Прем’єр-міністра, каже, не важливе. Мовляв, «Самопоміч» готова підтримати будь-яку кандидатуру, якщо будуть ухвалені запобіжники у вигляді виборчого законодавства і оновлення складу ЦВК.

Натомість Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки на Харківщину пообіцяв журналістам підтримати кандидатуру на посаду головного урядовця без жодних умовностей. «Роботу коаліції зруйновано виходом трьох фракцій з її складу, — сказав він. — Було достатньо часу — вже понад місяць — для того, щоб або повернути ці фракції коаліції, або сформувати нову». Водночас глава держави наголосив на тому, що далі розтягувати цей процес не можна. Зі свого боку пообіцяв не гаяти жодного дня після того, як отримає пропозиції стосовно кандидата на пост Прем’єр-міністра. «Кожен має робити свою роботу — парламент і коаліція свою, уряд свою, Президент свою», — заявив П. Порошенко. Категоричним він був лише в одному — в українських інтересах уряд має бути проголошено уже наступного вівторка, 29 березня, тому народні депутати повинні підійти до цього питання з усією відповідальністю і не звинувачуючи інших.

Очільник Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі вже традиційно збентежив журналістів. Цього разу заявивши, що наріжним каменем під час обговорення кандидатури на пост глави уряду стає, як не дивно, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Начебто, високе крісло віддадуть тільки тому, хто працюватиме із цим міністром далі. Чиновник стверджує, що головний критерій уряду стає «навіть не «врятувати рядового Яценюка», а «врятувати корупціонера Авакова». Мовляв, від Арсенія Яценюка, який вже став «подразником», відмовляються «його ж олігархи», а от нинішній міністр внутрішніх справ та генпрокурор потрібні для того, щоб і надалі не чіпати корупціонерів.

Навіть у такій різкій заяві перспективи того, хто саме стане Прем’єр-міністром залишаються більш ніж розмитими. Якщо раніше називали якісь прізвища і говорили про переваги одного над іншим, нині може скластися враження, що політикуму стало абсолютно байдуже, хто саме очолить уряд. Представники Опозиційного блоку демонструють повну пасивність у цьому процесі, завмерши в очікуванні дострокових парламентських виборів. «Потрібно сформувати відповідальний перед суспільством парламент, який буде перейматися проблемами кожної сім’ї, а не брати участь у політичних ігрищах і домовленостях», — заявив представник цієї політичної сили Юрій Павленко. За його словами, коаліція довела свою недієздатність і нині повністю не відповідає інтересам суспільства.

Чи реально у вівторок оновити Кабінет Міністрів? З огляду на повну відсутність інформації про будь-які домовленості, відповідь є не надто оптимістичною. «Питання про відставку чинного Прем’єр-міністра наразі є більш голослівним, аніж практичним, і його треба розглядати в комплексі з формуванням нового складу уряду, затвердженням його програми та забезпеченням підтримки з боку парламенту», — заявив у телеефірі народний депутат від «Народного фронту» Андрій Помазанов. Ця політична сила перекидає м’яч на поле Блоку Петра Порошенка. Мовляв, якщо глава держави поставить питання про недовіру уряду, то має взяти на себе відповідальність і сформувати новий Кабмін з новим Прем’єр-міністром, а також набрати 226 голосів у парламенті.

Натомість очільник фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко наголосив: кандидатуру на найвищу посаду в Кабінеті Міністрів має вносити не якась конкретна партія, а саме коаліція. Який чіткий план дій не пропонувався б, його фракція не зможе обійтися без підтримки народних депутатів від інших політичних сил.

P. S. На момент, коли номер було підготовлено до друку, зі слів представниці «Народного фронту» Вікторії Сюмар стало відомо про те, що на раді коаліції, яка тривала в парламенті, Блок Петра Порошенка запропонував свою кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра — це Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. «Народний фронт» таку пропозицію підтримав. Водночас, зауважила політик, поки що не досягнуто домовленостей з приводу програми діяльності нового Кабінету Міністрів. А саме це питання стане визначальним у переформатуванні коаліції. У разі призначення Володимира Гройсмана главою уряду, «Народний фронт» отримає право запропонувати свого представника на посаду очільника парламенту. За словами Вікторії Сюмар, із цим питанням у фракції проблем не виникне, оскільки достойний кандидат із відповідним досвідом вже є — Андрій Парубій.