У Верховній Раді відбувся дводенний практикум із нормотворчості для фахівців органів місцевого самоврядування із земельних питань. Захід проводили на підтримку реформи децентралізації Парламентським офісом місцевого самоврядування, створеним за ініціативою всеукраїнських асоціацій місцевого самоврядування розпорядженням Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана. Програма реалізовувалася спільно з Асоціацією міст України (АМУ) в рамках проекту «ПУЛЬС», що впроваджується за підтримки USAІD.

Як зауважив керівник управління по зв’язках із місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування апарату Верховної Ради України Григорій Скопненко, захід не випадково відбувається у Верховній Раді. Адже саме вона стала центром розгляду питань розвитку місцевого самоврядування та децентралізації влади.

Він нагадав, що це аж ніяк не перший захід за участю представників місцевих громад. Минулого тижня відбулася зустріч з керівниками центрів із надання адміністративних послуг. Попереду — з представниками житлово-комунального господарства. Загалом передбачено проведення 18 практикумів. Головне завдання нинішнього заходу — ознайомити представників місцевих громад із процесом законотворчості у Верховній Раді.

Як зауважив директор Центру аналізу та розробки законодавства -заступник виконавчого директора АМУ Ярослав Рабошук, нинішній захід не зовсім звичний. «Це певною мірою ознайомлення з роботою Верховної Ради.

Таку ініціативу започаткував один із найкращих лобістів місцевого самоврядування у парламенті — Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман. Думаю, це буде для вас і корисно, і цікаво», — сказав він.

Власне, про сам законотворчий процес представникам місцевих громад розповів головний консультант Головного юридичного управління апарату Верховної Ради Михайло Саврук. Як відомо, суб’єктами законодавчої ініціативи можуть виступати Президент, народні депутати та уряд. Перша стадія законотворчості — ініціювання документа. Саме на цьому етапі представники місцевих громад — практики можуть долучитися до цього процесу — подати свої пропозиції до Асоціації міст України, яка, у свою чергу, акумулює їх і передасть до профільного комітету. Як юридично правильно оформити таку ініціативу, учасники заходу зможуть дізнатися з розданих ним матеріалів практикуму. Сприятиме такій співпраці й нещодавно підписаний між Комітетом державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування двосторонній Меморандум з Асоціацією міст України про узгодження мети діяльності щодо впровадження реформи місцевого самоврядування.

Загалом, протягом першого дня практикуму, окрім власне ознайомлення з процесом законотворення, представники місцевих громад взяли участь у круглому столі з питань нормативно-правового регулювання земельних відносин за участю представників секретаріату Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру тощо. Наступного дня вони відвідають Кабінет Міністрів, де ознайомляться з особливостями нормопроектування у центральних органах виконавчої влади. Крім того, заплановано проведення екскурсій у будівлях Верховної Ради та Кабінету Міністрів. По завершенні заходу його учасники отримають сертифікати.

Довідково

Відповідно до Меморандуму, Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування спільно з АМУ співпрацюватимуть у питаннях формування правового поля реформи місцевого самоврядування за напрямами: напрацювання, обговорення, забезпечення прийняття проектів законодавчих актів для розвитку місцевого самоврядування та дотичних галузей; підвищення фахового рівня посадових осіб органів місцевого самоврядування щодо застосування нового законодавства на практиці тощо. Меморандум діятиме до 31 грудня 2016 року.

 

 

Михайло Саврук, головний консультант Головного юридичного управління апарату Верховної Ради України, Григорій Скопненко, керівник управління апарату Верховної Ради України, та Ярослав Рабошук, директор Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України (зліва направо).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.