Депутати Полтавської обласної ради ухвалили звернення до Кабміну та Президента з вимогою скасувати заплановане чергове підвищення тарифів на «комуналку».

У ньому вони нагадують, що за останні два роки ціни на електроенергію для населення зросли у 2,3 разу, а загалом уже найближчими місяцями їх порівняно з 2014 роком планують підвищити у 3,6 разу. При цьому «найпоблажливіша» до споживачів ціна за лімітом у 100 кіловат нагадує насмішку над здоровим глуздом. Адже вкластися у те прокрустове ложе абсолютна більшість громадян не зможе. Водночас урядовці вже анонсували підвищення мінімального тарифу на газ з 1 квітня, що спричинить черговий стрибок цін за послуги з централізованого опалення помешкань. Хоча ще рік тому очільник Кабміну обіцяв незалежний енергоаудит, який погамує апетити монополістів...
За підрахунками авторів згаданого звернення, після вже оголошених підвищень вартості «комуналки» мешканці однокімнатної квартири щомісяця сплачуватимуть за неї 1,5—2 тисячі гривень, двокімнатної — понад 2 тисячі, трикімнатної — майже 3 тисячі гривень. Хто здатен витримати такий тягар за нинішніх зарплат і пенсій, розмір яких у більшості співвітчизників менший за ті комунальні витрати? І чи довго чекати соціальних «бунтів»? Надто за умов, коли, на переконання депутатів облради, «джерелом збагачення енергетичних олігархів знову став український народ». Обранці громад Полтавщини вважають, що підвищенню будь-яких цін на життєво необхідні товари та послуги має передувати політика держави, спрямована на зростання рівня доходів населення.
«Закликаємо розв’язувати проблеми енергетичних підприємств шляхом повернення у державну власність тих, які були злочинно приватизовані у минулі роки, оптимізації структур і менеджменту, впровадження ефективних методів господарювання, подолання корупції і тіньових схем накручування фіктивних витрат і зобов’язань, а не коштом простих людей», — ідеться у зверненні. Його ухвалення ініціювали представники фракції «Свобода». Водночас «за» проголосувала абсолютна більшість присутніх на сесії депутатів облради.

Полтавська область.

 

 

Депутати облради ухвалили звернення до Кабміну за «підказкою» земляків.

Фото автора.