Футбол. Контрольні матчі національних збірних. 24 березня.
Мальта — Молдова. 0:0. Естонія — Норвегія. 0:0. Греція — Чорногорія. 2:1. Туреччина — Швеція. 2:1. Данія — Ісландія. 2:1. Чехія — Шотландія. 0:1. Італія — Іспанія. 1:1.
До матчу Вельс — Північна Ірландія, який відбувався у Кардіффі під дощем і завершився внічию 1:1, у нас окремий інтерес. Адже в понеділок на НСК «Олімпійський» у Києві збірна України зіграє товариський матч із Вельсом. А з Північною Ірландією у нас пізніше особливе побачення: 16 червня в Ліоні матч у групі С на Євро-2016.

***

Україна — Кіпр 1:0. Гол: Степаненко, 40.
Україна: Бойко, Федецький, Кучер, Путівцев, Шевчук (Каменюка, 81), Степаненко (Тимощук, 72), Гармаш (Малишев, 46), Ротань (Коваленко, 46), Гусєв (Петряк, 46), Ярмоленко, Зозуля (Кравець, 64). Тренер — Михайло Фоменко.
Кіпр: Панаї, Досса Жуніор, Деметріу, Мітідіс (Сотіріу, 71), Гараламбідіс (Енглезу, 77), Александру, Макрідіс, Лабан (Кіріаку, 81), Ефрем (Макріс, 58), Артіматас (Ніколау, 89), Лаїфіс. Тренер — Грістакіс Грістофору.
Рефері — Олель Грінфілд (Ізраїль).
Одеса. Стадіон «Чорноморець». 20 528 глядачів. 5 градусів.
У нашій збірній цього разу дебютували одразу п’ятеро гравців (у стартовому складі з’явився Артем Путівцев, а Віктор Коваленко, Максим Малишев, Іван Петряк, Микита Каменюка вийшли на заміну) й асистент тренера Андрій Шевченко. Їм пощастило двічі, адже наша команда мінімально виграла. А починати з перемоги, звичайно, приємно. Тим паче що вона ювілейна — сота в історії збірної.
Але не все так було просто. Відчувалося, що господарям, котрі давно не збиралися разом, бракує зіграності. Були відсутні основні виконавці, зокрема, Хачеріді, Ракицький, Коноплянка. А от суперник не мав тривалої перерви.
Ми могли відкривати рахунок на 29-й хвилині, коли Роман Зозуля пробив з лінії карного майданчика. Константінос Панаї відбив м’яч перед собою. На добивання першим вискочив Тарас Степаненко, але воротар заблокував його удар.
Але донеччанин під завісу тайму реабілітувався і забив переможний гол. Ситуація нагадувала попередню. Руслан Ротань зробив навісну передачу, Зозуля пробив головою, Панаї знову відбив перед собою, а Степаненко цього разу не схибив.
Хочеться сказати схвальні слова на адресу Зозулі. Роман підкупав своєю постійною зарядженістю на боротьбу. Він змагався за кожен м’яч. І особливо додав в активності, коли на полі з’явилося молоде тріо — Коваленко, Малишев, Петряк.
Хоча після перерви нашій команді довелося нелегко. Адже кіпріоти не змирилися, намагалися діяти настирно і гостро контратакувати. Отже, нам доводилося більше оборонятися. Одного разу нас врятувала стійка воріт після удару Сотіріу. Ще в кількох моментах, коли помилялися оборонці, їхні похибки успішно виправляв Денис Бойко.
Щоправда, нагоди збільшити рахунок мали й українці. В одному випадку небезпечно пробив головою Коваленко, але м’яч пролетів поряд зі стійкою. В іншому — Артем Кравець відмінно підіграв Малишеву, але потужний удар Максима під поперечину воротар кіпріотів у якомусь фантастичному стрибку перевів на кутовий.
Михайло Фоменко:
— У нас була довга перерва. Тому помітна різниця між спортивною формою нашої команди і суперника, який не мав тривалої ігрової паузи взимку. Ми зробили шість замін, четверо грали за збірну вперше. Ні до кого претензій по самовіддачі немає. А от по грі зауважень достатньо: і до оборони, і до атаки. Час у нас ще є. Найголовніше, щоб не було травм...

***

Того дня виграла і наша молодіжна команда (U-21). І тут переможного удару завдав футболіст донецького «Шахтаря».
Австрія — Україна. 0:1. Гол: Арендарук, 90+5.
Україна: Підківка, Мирошниченко, Качараба, Сваток, Соболь, Харатін, Вачіберадзе, Данченко, Юрченко, Михайличенко, Бесєдін. На заміну виходили: Кабаєв, Арендарук, Яремчук і Зубков. Тренер — Олександр Головко.
28 березня ця команда проведе ще один товариський матч — у Зестафоні з командою Грузії.