Атомна енергетика Японії продовжує виходити із колапсу, спричиненого катастрофічними землетрусом та цунамі в березні 2011 року. Державний комітет з контролю за атомною енергією схвалив повернення до експлуатації третього енергоблока на АЕС «Іката», що розташований на острові Сікоку.

Як повідомляє агентство Кyоdо, оператор станції — компанія Shіkoku Electrіc Power — надав детальний план відновлення, який всебічно враховує нові вимоги до безпеки, запроваджені після аварії на АЕС «Фукусіма». Завершальні роботи та техогляд займуть ще майже чотири місяці. Тож улітку третій реактор на АЕС «Іката» може бути запущено.
Цей реактор стане п’ятим із 54, що експлуатувалися в Японії на момент землетрусу 2011 року, роботу якого дозволено відновити. Однак досі реально запущено в дію з них тільки два — на АЕС «Сендай», що розташована на острові Кюсю. Ще на два реактори на АЕС «Такахама», що в центральній частині Японії, одержано дозвіл, але їх не експлуатують. Один перезапустили, але потім зупинили за рішенням суду як такий, що не відповідає рівню безпеки, а другий перезапустити не встигли.
На АЕС «Іката» також міг би стати до ладу, крім третього, ще й перший енергоблок. Але компанія-оператор Shіkoku Electrіc Power підрахувала, що їй доведеться витратити на модернізацію енергоблока, заходи з підвищення його безпеки та додаткову сертифікацію майже 1 млрд. доларів. І вирішила, що такі затрати не варті того, щоб повернути атомний блок до життя. Адже наступного року виповнюється 40 років відтоді, як перший реактор АЕС «Іката» почав виробляти електроенергію (потужність — 566 МВт). Його було збудовано майже за десять років до четвертого аварійного реактора на Чорнобильській АЕС.
Тепер Shіkoku Electrіc Power належить розробити новий план — зі зняття з експлуатації та демонтажу цього блока. А це також тривалий і дороговартісний процес.

Токіо.