У цьому переконаний посол ЄС в Україні Ян Томбіньскі, який перебував з робочою поїздкою на Тернопільщині. Але ось на-скільки довгим і тернистим буде шлях до Європи, залежить передусім від нас. Україну потрібно модернізувати, переконаний пан посол. Цим шлях уже пройшли інші країни. І, використавши їх досвід, можна досягти успіху. А це: демократичні засади, вільний ринок, захист прав людини, подолання корупції.

На прикладі запровадження безвізового режиму можна побачити, наскільки повільно ми рухаємося. Бойові дії на сході України — не перешкода інтеграції з ЄС. Перешкодою є несвоєчасне виконання парламентом та урядом зобов’язань, які вони на себе взяли. Адже процес євроінтеграції розпочався ще в 2010 році. Скільки часу втрачено! І не треба все списувати на «специфічні умови». «Так кажуть тоді, коли не хочуть щось робити», — зауважив Ян Томбіньскі під час засідання дискусійного клубу «Хочемо бачити Україну сильною», що відбувся у рамках проекту «ЄС: вибір української молоді». І навів власний приклад. У 1989-му він був засновником першої у Польщі громадської організації, яка працювала на інтеграцію цієї країни у європейські інституції.
— Важко було знайти п’ятнадцять колег, з якими я міг би підписати установчі документи та розпочати роботу, — згадував він. — Мені сказали: «Ти романтик, цього не буде за нашого життя». Я відповів: «Не знаю, що буде за нашого життя, але я знаю, що якщо нічого не робити, то цього не буде».
Пан посол переконаний, що Україні потрібно працювати над власним іміджем, якомога більше презентувати себе серед міжнародної спільноти, в тому числі на неурядовому рівні. І презентувати потужною державою із значним економічним, науковим, інтелектуальним потенціалом, а не принижуватися постійними проханнями допомоги.
Ян Томбіньскі відзначив позитивний досвід Тернополя в євроінтеграційному процесі. На його думку, на європейський Тернопіль мають рівнятися інші міста. 
Під час зустрічі з керівниками міста й області, він розповів, як планують використати 97 мільйонів євро бюджету ЄС, виділених новоствореним територіальним громадам. Вони підуть не для створення робочих місць. Це інвестиції у розвиток, у побудову адміністративної державної системи, необхідної, щоб інвестори могли заходити в Україну з розумінням того, що тут діє система, яка дає їм можливість вкладати свої гроші. У Європі розробляють спеціальну програму для підтримки малого і середнього бізнесу. Буде відкрито низку регіональних центрів, які передусім допомагатимуть інформаційно. Саме завдяки цьому можна створити нові робочі місця і зменшити міграцію молоді до Європи, забезпечити зайнятість українських військових, які повертаються із зони АТО.
На прохання голови облдержадміністрації Степана Барни посприяти залученню інвестицій у тернопільський аеропорт з тим, щоб перетворити його на потужний логістичний центр, Ян Томбіньскі зауважив: для цього передусім потрібно відремонтувати дороги, щоб можна було добратися до нього. 
З усього сказаного можна зробити висновок: нам готові допомогти, але якщо ми самі щось робитимемо для цього. Дармового пирога не буде.

Тернопільська область.