Санкції проти Російської Федерації будуть скасовані лише після повного виконання Мінських угод. Про це Держсекретар США Джон Керрі сказав на прес-конференції за підсумками переговорів із російським керівництвом у Москві.

«Я повторив обіцянки президента Обами, що санкції буде знято, якщо всі пункти Мінських угод буде виконано, включаючи виведення всіх озброєнь і військ і повернення суверенітету на українському кордоні», — цитує Керрі «РИА Новости».

Держсекретар заявив, що США, як і раніше, твердо підтримує територіальну цілісність України, зокрема Крим. Він наголосив, що Мінські домовленості мають бути реалізовані без затримки. Сторони обговорили способи, як досягти реального і всеосяжного припинення вогню, як відновити безперешкодний доступ ОБСЄ і як прискорити процес обговорення модальності виборів на Донбасі.

Нагадаємо, що в березні 2014 року Європейський Союз і США оголосили про запровадження санкцій для РФ у відповідь на анексію Криму. Більш важкі для Росії — економічні — обмеження запровадили влітку 2014 року через конфлікт на сході України, в причетності до якого Москву звинуватили США та Євросоюз. Нещодавно США ще на рік продовжили їх. Очевидно Джон Керрі мав на увазі саме санкції, які було запроваджено після агресії РФ на Донбасі.

Також серед тем обговорень була й перспектива повернення української льотчиці додому. «Я порушив питання звільнення Надії Савченко, її засудження, винесення вироку з вірою у те, що їй дозволять повернутися до України. Це гуманітарне питання, воно має бути розв’язано негайно, як і звільнення всіх інших незаконно затриманих», — заявив Джон Керрі. За його словами, як дав зрозуміти президент РФ Путін, ситуацію з Савченко в певний момент вирішать.