Сьогодні — День Національної гвардії України

Сьогодні країна відзначає День Національної гвардії України. Підрозділи, сформовані два роки тому із самооборони Майдану, козаків та «Правого сектору», присягнули Батьківщині і пообіцяли захищати українську націю. Нині структура налічує понад 60 тисяч бійців і бере активну участь у визволенні Донбасу.

За стандартами НАТО. Цей слоган, який постійно повторюють керівники силових відомств, активно впроваджують саме у Нацгвардії. Поки що лише в окремо взятому підрозділі. Йдеться про бригаду швидкого реагування. Вже найближчим часом вона отримає власну бронетехніку, танки, артилерію та навіть гелікоптери.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

 

 

 

 

Напередодні свята понад сто гвардійців спецназу, відібраних з тисячі претендентів, вдосконалювали бойові навички в селищі Гостомель під Києвом. Відпрацьовували бійці вправи без пострілів, щоб довести рухи до автоматизму. А ще вчилися працювати командою — заходити до умовно ворожого табору. Зі зброєю хлопці тут не розлучаються — з нею сплять, їдять та всюди носять із собою.

Олександру — 25 років, він колишній доброволець. Двічі мав поранення на Донбасі. Проте кожного разу повертався до лав, бо хотів служити країні. Хлопець обрав спецназ за особистими переконаннями.

«Відбір проходять навіть мобілізовані. Однак більшість тих, хто тут тренується, пройшли АТО. З багатьма ми бачилися на передовій. Нас об’єднало спільне бажання власноруч змінювати країну, проводити реформи. І нам дали такий шанс. У підрозділі роблять правильний відбір, тут справді вчать за НАТОвськими стандартами», — зазначив Олександр.

Уже найближчим часом хлопці зможуть брати участь у міжнародних військових операціях та виконувати спецзавдання у зоні АТО. У планах — створити чотири бригади спецпризначенців. Точну кількість бійців не розголошують через секретність інформації. У Нацгвардії кажуть: до спецпризначенців можна потрапити навіть без військового досвіду та освіти. Зарплату обіцяють від 10 тисяч гривень, а ще — амуніцію, харчування і навчання.

— Прийшли нові мотивовані люди. Молодь, яка поповнює наші лави, — це люди, які виросли і виховувалися в новій незалежній країні, це патріоти з високими вимогами до себе і суспільства, — розповідає командувач Нацгвардії генерал-лейтенант Юрій Аллеров. — Намагаємося реалізувати їх прагнення завданнями, які покладені на військове формування. Нині отримали нові сучасні зразки техніки і перевагу віддаємо тій, яку вироблено саме в Україні. Проводимо випробування, підриви, обстріл зброєю різних калібрів, разом зі Збройними Силами беремо участь в експертних дослідженнях.

Фото прес-служби Нацгвардії.