Різні підходи до однакової проблеми показали міськради Херсонщини.

 

Полярно протилежні підходи до способів підтримати місцеву економіку та промисловість демонструють лідери громад Херсонщини. В обласному центрі близько трьохсот корабелів найбільшого в краї Херсонського суднобудівного заводу вийшли на мітинг до міськради з проханням поновити їхньому підприємству пільгу зі сплати земельного податку, якою ХСЗ користувався останнє десятиріччя. Робітники нагадали, що підвищення податкової ставки з 0,1 до 1 відсотка вартості орендованої землі означає необхідність цьогоріч сплатити за неї 16 мільйонів гривень. А таких грошей у підприємства в розпал економічної кризи просто немає, і в попередньо укладені контракти на ремонт чи будівництво суден додаткові виплати не закладали.

 

Частина (менше третини) депутатів міськради підтримала мітингарів. І запропонувала обговорити питання про пільги для ХСЗ. Але більшість у раді за цю пропозицію голосувати відмовилася, посилаючись на необхідність наповнювати муніципальну скарбничку. Тож болісне для корабелів та їх родин питання «відклали у довгий ящик», пообіцявши включити його у повістку дня сесії колись у невизначеному майбутньому.

 

Натомість мешканці сусіднього з Херсоном міста Цюрупинськ домоглися скасування аналогічного підвищення ставок земельного податку. Відповідне рішення ухвалила міськрада ще минулого скликання у 2015 році. Але нині оновлений склад депутатського корпусу визнав за доцільне повернутися до дискусії. Збільшення податку навіть новий міський голова Дмитро Воронов визнав «кабальним» (цитата), і депутатська більшість на позачерговій сесії таки висловилася за повернення до попередніх ставок плати за землю, відмінивши спірне рішення Цюрупинської міськради. «Господарі присадибних ділянок та члени гаражних кооперативів тепер можуть спати спокійно», - задоволено підсумував Дмитро Воронов.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України