Настав час, коли потрібно оцінити зроблене, допущені помилки, перезавантажити владу і коаліцію для того, щоб рухатися вперед. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман на брифінгу за підсумками засідання ради коаліції, де обговорювалися питання виходу з політичної кризи.

За словами глави парламенту, політичні сили усвідомили: реалізувати сценарій позачергових виборів — дуже небезпечно для нашої держави. Тож більшість присутніх фракцій засвідчили готовність перезавантажити уряд та коаліцію. Володимир Гройсман подякував фракції Блоку Петра Порошенка, яка запропонувала його кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра України. Водночас він наголосив: «Важливо не те, хто буде Прем’єр-міністром, а те, що ми робитимемо далі. Я переконаний у тому, що перша позиція — це ефективний план дій, який може забезпечити стабілізацію ситуації й припинити кризові явища, які маємо в українському суспільстві та економіці». Адже скільки б ми не говорили про підвищення зарплат, пенсій, рівня життя — цього можна домогтися лише тоді, коли економіка почне своє зростання. Тому цей план дій має бути основою для коаліції, вважає В. Гройсман.

Водночас глава парламенту зауважив: «Якщо фракції коаліції розглянуть мою кандидатуру, як можливу до переходу в Кабінет Міністрів, я буду готовий взяти на себе відповідальність і забезпечити три базові позиції порядку денного роботи виконавчої влади. Мій попередній досвід дає мені розуміння того, що потрібно робити». Щоправда, додав він, важливо сформувати якісну команду під якісний план. «Я би вважав, що люди, які мають прийти працювати в уряд, повинні мати бездоганну репутацію та професійні якості. Дискусія про технократичний або політичний уряд не має жодного сенсу, вона з розряду вічних. Маємо створити професійний, відповідальний, прозорий та ефективний Кабмін із політичною підтримкою парламенту. Іншого уряду я не бажаю ні нашій країні, ні будь-якій іншій», — сказав В. Гройсман.

Голова Верховної Ради назвав декілька прізвищ, які, за його словами, достойні працювати в новому уряді. Зокрема, це Іван Міклош, віце-прем’єр-міністр — міністр фінансів Словаччини, який провів багато системних реформ і має практичний досвід переходу від пострадянської країни до європейської. Юлія Ковалів, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України та його заступник Максим Нефьодов. «Це нові люди, з іншим менталітетом, які можуть якісно і чесно відповідати на нинішні виклики», — зауважив він. Серед перерахованих прізвищ є люди, які вже сьогодні за своїми професійними якостями можуть бути міністрами, додав В. Гройсман. «Вважаю, що це питання фракцій. Якщо ми дійдемо до формування складу уряду під програму дій, будемо обговорювати це з реальними кандидатами. Я лише назвав приклад людей, з якими хотів би працювати спільно», — сказав глава парламенту і наголосив: «Скажу відверто: я ніколи не погоджуся бути Прем’єр-міністром уряду лузерів. Вважаю, що це має бути Кабінет Міністрів, який відновить довіру, і ми отримаємо спільний український успіх. Для цього команда дуже важлива».

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів щодо співпраці з міжнародними інституціями, Голова Верховної Ради зауважив, що всі зобов’язання перед Міжнародним валютним фондом, питання, пов’язані з асоціацією з Європейським Союзом, зони вільної торгівлі, мають виконуватися Україною бездоганно. «Коаліція має взяти на себе зобов’язання щодо виконання всіх цих завдань. Водночас вважаю, що це питання не лише наших зовнішніх взаємовідносин, це питання внутрішніх реформ. Вважаю, що ми можемо робити набагато більше кроків, ніж це передбачено нашими міжнародними зобов’язаннями. У першу чергу це потрібно Україні, її громадянам», — наголосив В. Гройсман.

Торкнувшись питання призначення керівництва парламенту, він зауважив, що дуже важливо зберегти баланс «ваги та противаги». Так, за його словами, посаду глави парламенту має посісти представник «Народного фронту». Хто ж стане Першим заступником керівника парламенту, то, на думку В. Гройсмана, ситуація може бути дзеркальною до нинішньої щодо політичної приналежності.

Окремо політик наголосив, що потрібно змінити систему взаємодії між Кабміном та парламентом. «Має бути новий якісний рівень взаємодії між комітетами, міністерствами та міністрами. Має бути спільний план дій та обговорення тих пріоритетів та завдань, які стоять перед нами, а не видування законопроектів «сьогодні на вчора». Це все підвищить якість прийняття рішень та прогнозованість дій української влади», — сказав він.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Цитата

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман: «Потрібно повернути довіру людей до влади. А це можна зробити не гаслами, а реальними кроками і діями, відновленням економічного зростання країни».

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман: «Я не збираюся нікого обслуговувати, ніяких сильних світу цього. Я збираюся працювати на українських громадян і на державу, тому хотів би це робити з людьми, які викликають довіру».