Учора у Верховній Раді тривали перемовини щодо нового формату парламентської коаліції та уряду, нової Коаліційної угоди. Політики схиляються до підтримки кандидатури Володимира Гройсмана на посаду Прем’єр-міністра, щоправда, висуваючи низку принципових вимог.

Часу на дебати обмаль

Фракція Блоку Петра Порошенка вже офіційно запропонувала на посаду прем’єра кандидатуру нинішнього Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана.

«Часу на довгі дебати і підкилимні маневри у нас немає», — заявив лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко у коментарі журналістам після засідання ради коаліції. За його словами, наступний тиждень — останній, коли парламент може продемонструвати, що він здатен змінювати уряд і далі рухатися шляхом європейських реформ. При цьому Ю. Луценко повідомив, що в разі, якщо не буде подолано парламентську кризу, він напише заяву про вихід з коаліції.

«Впевнений, що часу на довгі дебати і підкилимні маневри у нас немає. Голосування має відбутися у найближчі дні, — сказав Юрій Луценко. —Якщо ж хтось знову почне рятувати свої посади у безкінечних надуманих обговореннях, я в кінці наступного тижня вийду із складу коаліції».

Як розповів народний депутат від БПП Ігор Насалик, на раді коаліції розглядалися такі варіанти. Йти на перевибори, але чотири фракції були проти, одна — утрималася. Підтримати безпосередньо чинного Прем’єр-міністра, проти чого були всі, крім «Народного фронту». Водночас всі фракції озвучили, що необхідна програма та її виконавці. За словами І. Насалика, кандидатуру Наталії Яресько на посаду нового прем’єра підтримує не більш як 170 депутатів.

Не виключено, що голосування за призначення нового прем’єра може відбутися у парламенті у четвер, 29 березня. Звісно, якщо чинний Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк подасть у відставку. Учора, коли верстався номер, проходив закритий з’їзд партії «Блок Петра Порошенка — «Солідарність».

Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак заявив, що фракція вітає внесення фракцією Блоку Петра Порошенка кандидатури на посаду глави уряду. «Тепер потрібно забезпечити формування коаліції у конституційний спосіб та напрацювати відповідну Коаліційну угоду в контексті програми нового кандидата у прем’єри та склад уряду, — наголосив Максим Бурбак. — Фракція «Народний фронт» розгляне пропозицію наших партнерів з БПП щодо кандидатури Володимира Гройсмана та принципів формування нової коаліції і визначиться щодо своїх подальших кроків».

Програма повного холодильника

Фракція «Батьківщина» голосуватиме за кандидатуру Володимира Гройсмана на посаду Прем’єр-міністра України. Про це заявив журналістам учора перед початком чергового раунду консультацій між представниками депутатських фракцій і груп у Верховній Раді представник фракції «Батьківщина», голова Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін. На запитання, чи готова фракція підтримати кандидатуру В. Гройсмана, А. Кожем’якін відповів: «Цей уряд повинен піти, тому за Гройсмана ми голосуватимемо».

Напередодні заступник голови фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв у коментарі журналістам після проведення міжфракційних консультацій заявив, що «Батьківщина» не буде претендувати на жодну посаду в уряді та в президії Верховної Ради, однак озвучив умови голосування за нового Прем’єр-міністра та участі в новій коаліції. Це: 1. Заборона продажу землі сільськогосподарського призначення та пряма бюджетна і податкова підтримка агарного сектору. 2. Розірвати корупційний зв’язок між олігархами та урядом і представити чіткий план подолання корупції. 3. Негайно ухвалити рішення про економічно обґрунтовані тарифи на тлі тотального падіння цін на нафту і газ у світі. 4. Індексація заробітних плат та пенсій відносно рівня інфляції та скасування податку на пенсії. 5. Підтримка малого та середнього бізнесу.

«Для нас зараз ключовим буде не прізвище прем’єра, а виконання тих п’яти пунктів, які ми озвучили», — підкреслив С. Соболєв.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко вважає, що у парламенті буде по-новому сформована більшість. Однак, за його словами, потенційні партнери по коаліції мають піти на низку умов. Радикальна партія висунула такі вимоги: 1. Відмова від особливого статусу для Донбасу. 2. Заборона продажу землі сільськогосподарського призначення. 3. Відмова від підвищення пенсійного віку. 4. Відмова від оподаткування пенсій. Окрім того, радикали вимагають негайного корегування державної економічної політики.

«Українцям однаково, хто прем’єр, важливо прийти додому з роботи, з якої тебе не вигнали, і відкрити холодильник, у якому є їжа, — сказав Ляшко у коментарі журналістам. — Тому вкотре повторюю: нас цікавить, щоб у програмі дій майбутньої коаліції та уряду пріоритетом було покращення життя українців».

Щодо кандидатури Гройсмана на посаду прем’єра, яку запропонувала президентська партія, О. Ляшко висловився однозначно: «Все залежить від програми, яку він запропонує. Почитаємо, проаналізуємо і вирішимо, голосувати чи ні. Я чекаю від майбутнього прем’єра реальних пропозицій виходу із кризи».

Позафракційний народний депутат Сергій Тарута у коментарі журналістам під час учорашніх перемовин у парламенті відзначив, що в разі формування нової Коаліційної угоди, нового уряду та зміни економічної політики, Україна зможе залучити 30 мільярдів доларів міжнародної фінансової допомоги та іноземних інвестицій. «Головне, щоб економіка хоч якось стабілізувалася, вийшла з колапсу, — сказав Тарута. — Важливо те, довкола чого ми об’єднуємося, а не прізвища».

С. Тарута також розповів, що було вирішено утворити робочу групу для доопрацювання нової Коаліційної угоди. Планується також зустріч Президента України з лідерами депутатських фракцій і груп. Водночас, за словами Тарути, питання тарифів, індексації пенсій і зарплат, продовження мораторію на продаж землі, повернення ПДВ аграріям «зараз досить складно дискутуються».

Наразі участь у консультаціях щодо переформатування парламентської коаліції беруть чотири фракції — Блоку Петра Порошенка, «Народний фронт», «Батьківщина», Радикальної партії та деякі позафракційні депутати. Фракція «Самопоміч» участі в перемовинах не бере.