Минув місяць відтоді, як в Японії запрацювала від’ємна ставка на нові кошти фінансових установ, які зберігаються на рахунках у центральному банку. Наступним логічним і знаковим кроком став продаж облігацій державної позики з від’ємною ліквідністю. На початку березня відбувся аукціон на розміщення десятирічних облігацій на 2,4 трильйона єн, або 21 мільярд доларів. Їхня дохідність становила мінус 0,024% (купуючи десятирічні облігації на 10 тисяч доларів, їх власник щороку сплачуватиме за їх зберігання 7,2 долара).

Так інвестори висловили готовність заплатити японському уряду за право вкласти реальні кошти в банківські цінні папери. Інакше кажучи, вони оцінили можливість надійно їх розмістити.
Як заявило Міністерство фінансів Японії, попит на цінні папери уряду перевищив пропозицію у 3,2 разу. Щоправда, учасники торгів нарікали на те, що їм важко було зробити відчутний внесок у формування ціни на аукціоні, оскільки головним покупцем урядових бондів, як і раніше, є Банк Японії, який у рамках своєї програми «кількісного пом’якшення» викуповує левову частку облігацій.
У лютому Японія вперше розмістила 5-річні облігації з від’ємною дохідністю. І ось тепер, у березні — на десять років. Експерти попереджали, що такі дії призведуть до загального зниження дохідності японських облігацій. І вони мали рацію. На вторинному ринку дохідність десятирічних облігацій після аукціону впала до мінус 0,075%, двадцятирічних — до 0,46%, а тридцятирічних — до 0,765%, що є рекордно низьким показником.
Експериментами Банку Японії з від’ємними ставками неабияк занепокоєні депутати японського парламенту, які «викликали на килим» головного банкіра — Хірохіто Куроду. Банкір пояснив, що поки триває звикання до нових і досить незвичних правил. Завдання банку — боротися зі стагнацією та дефляцією в економіці. Запроваджуючи від’ємні ставки, регулятор розраховує на те, що вони приведуть до зниження курсу єни, зростання експорту та фондового ринку. Однак плани уряду та центробанку накладаються на глобальні проблеми світової економіки, втікаючи від яких, інвестори обирають єну, тим самим фактично протистоять послабленню японської валюти. І тому на все потрібен час.
У деяких європейських країнах центробанки мають досвід роботи з від’ємними ставками. В Японії ж досвід тільки набувається. Нещодавно прем’єр-міністр країни висловив свою підтримку діям Банку Японії та сподівання, що спільні зусилля приведуть до позитивних результатів.
Японські аналітики цитують інтерв’ю колишнього голови Федеральної резервної системи США Алана Грінспена агентству Bloomberg, де той каже, що збереження від’ємних ставок упродовж довгого періоду призведе до деформування інвестиційних рішень в реальній економіці. Низький рівень капіталовкладень в економіку, на його думку, — ось одна з основних причин низького зростання продуктивності. Однак однозначної відповіді на запитання, як її підняти, поки не знайдено.

Токіо.