Болгарія завжди і на усіх рівнях, і в Європейському Союзі, і в Організації Об’єднаних Націй, підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Про це заявив Президент Республіки Болгарія Росен Плевнелієв під час зустрічі з Президентом України Петром Порошенком у рамках робочого візиту до України.

«Крим — це Україна, Україна — це Європа», — цитує Плевнелієва прес-служба глави нашої держави. Також він наголосив, що займає активну позицію протидії російській агресії проти України.

Президент Болгарії окремо зазначив, що його країна наполягає на обов’язковому звільненні Надії Савченко та інших українців із російських в’язниць. «Ми стоїмо разом, і разом — ми сильні», — сказав Президент Болгарії.

Сторони акцентували увагу на неприйнятності незаконної анексії Криму та неприпустимості порушень прав людини і домовилися про подальшу координацію спільних дій на міжнародній арені щодо повернення півострова Україні. 

Петро Порошенко також детально поінформував свого болгарського колегу про критичну гуманітарну ситуацію на анексованій території.

Президенти двох країн позитивно оцінили високий рівень двосторонніх відносин між Україною і Болгарією та взаємну налаштованість сторін на їх розвиток, особливо відзначили відновлення в грудні 2015 року авіаційного сполучення між Києвом та Софією і динамічний розвиток туристичної сфери між двома країнами. Співрозмовники також домовилися про участь болгарських радників у впровадженні економічних реформ в Україні.

 

 

Росен Плевнелієв і Петро Порошенко під час зустрічі.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента).