Сьогодні Верховна Рада на ранковому пленарному засіданні розгляне питання про відставку Генерального прокурора України Віктора Шокіна, котрий уже подав відповідну заяву. Про це на вчорашній погоджувальній раді заявив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Відставку керівника головного наглядового органу країни підтримує і Президент України Петро Порошенко, таку пропозицію вчора підтвердив представник глави держави у Верховній Раді Степан Кубів. «Президент України підтримує позицію і подав відповідний пакет документів ще 22 лютого щодо надання згоди на звільнення Президентом України Генерального прокурора згідно з поданою ним заявою — №4122», — сказав C. Кубів.

За відставку голосуватиме і фракція «Батьківщини», заявила її лідер Юлія Тимошенко. Блок Петра Порошенка також дасть майже 100 голосів за відставку. Глава фракції БПП Юрій Луценко в інтерв’ю журналістам заявив, що Генпрокурором має бути людина, яка там не працювала. За звільнення Шокіна голосуватиме і «Народний фронт», але за умови, якщо гарант Конституції назве кандидатуру нового Генпрокурора, таку позицію озвучив керівник фракції Максим Бурбак.

До речі, вчора на Банковій та в регіонах відбулися акції за відставку Генерального прокурора з вимогою провести відкритий конкурс на цю посаду.

Політичні сили українського парламенту мають взяти на себе політичну відповідальність та сформувати дієву коаліцію та якісний уряд. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на початку погоджувальної ради керівників фракцій та голів парламентських комітетів.

В. Гройсман закликав ухвалити для подолання політичної кризи у країні чіткий антикризовий План дій та стратегічне бачення розвитку всіх сфер життя, спільно з міністерствами та парламентськими комітетами.
Очільник парламенту назвав одним із головних завдань для розв’язання кризи у країні — повернути довіру громадян до влади та взяти політичну відповідальність.

У «Народному фронті» і надалі висувають нові умови для відставки Арсенія Яценюка. «Штучно створена політична криза несе загрозу для країни», — заявив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. Фракція «Народний фронт», за словами її лідера, пропонує такий план: відновлення коаліції «Європейська Україна» і продовження роботи уряду на чолі з Яценюком. Але якщо це не влаштовує, у конституційний спосіб має бути сформована нова коаліція та запропоновано нового кандидата на посаду прем’єра.

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко заявив, що урядова і політична криза створена не штучно. Саме бездіяльність уряду на ключових напрямках, наголосив Ю. Луценко, призвела до розпаду парламентської коаліції. Лідер фракції БПП заявив, що уже виконано всі три вимоги Арсенія Яценюка — названо кандидата на посаду прем’єра, він представив фракціям свою програму, зібрано підписи депутатів. Однак тепер А. Яценюк висуває все нові та нові умови, вимагаючи показати новий склад уряду.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк висловив думку, що зараз рішення приймаються не в парламенті, а поза його межами, враховуючи корпоративні інтереси. Політик наголосив, що парламентська коаліція має призначити нового прем’єра, який має взяти на себе відповідальність, парламент має змінити склад ЦВК і прийняти новий закон про вибори. «Якщо всього цього не станеться, станеться те, що в Кривому Розі — олігархічна система відтвориться дуже швидко», — сказав О. Березюк.

Криза в державі є наслідком того, що не зламано стару кланову олігархічну систему, що знову перетворило державні фінанси країни на велику годівницю. Про це заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. До того ж вона наголосила, що нині залізли ще й до кишень людей — через завищені тарифи, податки на пенсії тощо.

Фракція «Батьківщина» висунула п’ять вимог для підтримки нового прем’єра — розірвати клановий зв’язок із політикою, знизити податки для аграріїв, малого та середнього бізнесу, пролонгувати мораторій на продаж землі як мінімум на 5—7—10 років, виправити руйнівну соціальну політику в державі — знизити тарифи до мінімальної рентабельності газової галузі, скасувати оподаткування пенсій та провести індексацію зарплат і пенсій відповідно до рівня інфляції. Ю. Тимошенко запропонувала проголосувати за відповідні законопроекти перед призначенням нового уряду. Якщо ці вимоги не буде виконано, «Батьківщина» не голосуватиме за нового прем’єра, заявила вона.

На проведенні індексації зарплат і пенсій та відновленні спеціального режиму оподаткування для аграріїв наполягає і фракція Опозиційного блоку. Про це заявив її лідер Юрій Бойко. Він закликав депутатів прийняти декілька законів, які важливі для людей, — зокрема, зміни до бюджету щодо індексації доходів, відновлення спеціального режиму оподаткування для аграріїв, зокрема, для фермерів. Водночас Ю. Бойко заявив, що фракція Опозиційного блоку не братиме участі у кадрових призначеннях.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко звернувся до Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана з проханням надати можливість виступити у парламенті мамі Надії Савченко.

О. Ляшко заявив, що фракція Радикальної партії голосуватиме за нового прем’єра, якщо в програмі нової коаліції та уряду буде закладено радикальну зміну соціальної політики. Лідер радикалів також висловив думку, що під час міжнародних перемовин Мінський формат домовленостей уже себе вичерпав, і потрібно вимагати виконання Будапештського меморандуму.

Представник Президента України у Верховній Раді Степан Кубів нагадав позицію глави держави: парламент, коаліція і уряд не повинні ховатися від відповідальності, а кожен має відповідально проводити свою роботу.

«Президент України наголошує, що готовий підтримати будь-яку кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра, яку визначить і подасть коаліція депутатських фракцій», — сказав С. Кубів.

Учора о 17-й годині мали відбутися засідання депутатських фракцій для ухвалення рішення щодо підтримки кандидатури Володимира Гройсмана на посаду Прем’єр-міністра. А о 20-й годині — зустріч Президента України з лідерами фракцій. А зранку, як розповів Ю. Луценко, в парламенті відбулося засідання робочої групи щодо Коаліційної угоди і було прийнято таке рішення: угоду не переписувати, а сформулювати «окремі додатки» до угоди.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:

— Політична відповідальність усіх керівників фракцій і груп полягає у тому, щоб утворити дієву, якісну коаліцію. По-друге, утворити якісний уряд. Взяти на себе відповідальність, чітко визначити проблеми і почати їх врешті-решт вирішувати.

 

 

 

 

На знімку: голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін (у центрі) заявив, що лише громадський тиск на владу дозволить відправити Шокіна у відставку.

Фото Сергея КОВАЛЬЧУКА.                             

Тарас Кутовий, Юлія Тимошенко, Олег Березюк.

 

 

Максим Бурбак.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.