Минулої неділі відбулися перші вибори в десяти об’єднаних територіальних громадах. Депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів обирали жителі Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Рівненської та Харківської областей. Відтак після цих виборів кількість об’єднаних територіальних громад в Україні зросте до 169.

Зокрема, міського голову Новоукраїнської об’єднаної громади обирали з трьох претендентів: позапартійних чинного міського голови Олександра Корінного, інженера Олександра Черкашина та висуванця ВО «Свобода» економіста Сергія Негри.

За словами заступника голови міської виборчої комісії Тетяни Мостової, жодних відомостей про порушення виборчого процесу з дільниць не надходило.

Тим часом cпocтеpігачами та членами ДВК від ВO «Cвoбoда» зафікcoвані випадки формування cпиcків для гoлocування вдома без належних для цього підcтав, стверджує прес-служба партії. Порушення полягають у відcутнocті ocoбиcтих заяв вибopців, замість яких на ДВК нібито використовували відповідні довідки упpавління праці та соціального захисту населення пoпеpедніх poків, повідомляє наш власний кореспондент у Кіровоградській області Петро МЕЛЬНИК.

Водночас керувати Шацькою об’єднаною територіальною громадою жителі озерного краю довірили колишньому селищному голові Шацька Сергію Віннічику. За нього проголосувало 2038 виборців, на другому місці Анатолій Полінкевич, який набрав 732 голоси. Загалом у виборах взяли участь 4258 осіб, або 65 відсотків занесених у списки.

Серед депутатів, як повідомляє наш власний кореспондент у Волинській області Максим СОЛОНЕНКО, місця розподілилися так: «УКРОП» — 5, ВО «Батьківщина» — 5, ВО «Свобода» — 3, самовисуванці — 13.

Крім того, у неділю обирали рекордну кількість — 47 старост. Найбільше — в Одеській та Хмельницькій областях (19 та 18 відповідно), ще шість у Тернопільській і чотири — у Дніпропетровській областях.