З’їзд партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» вирішив ініціювати дострокове припинення повноважень двох народних депутатів — Миколи Томенка та Єгора Фірсова. Про це повідомив лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко по завершенні з’їзду, який, до слова, відбувався у закритому режимі.

«Пан Фірсов і пан Томенко заявили про вихід із нашої фракції. Таким чином, вони отримали «статус «тушки», яка вийшла самостійно із фракції, і, згідно з Конституцією, вони мають бути достроково позбавлені мандатів. Це норма Конституції, а наша партія, як законослухняна, її виконує», — сказав Ю. Луценко.

Крім того, він наголосив, що жоден депутат, який у фракції «БПП» займає окрему позицію у своїх висловлюваннях чи голосуваннях, ніколи не виключався з фракції і «жодним чином не утискався». «Але той, хто виходить із фракції, будучи обраним по списках, і розриває свої відносини і з партією, за яку голосували люди, згідно з чинною Конституцією, не може бути депутатом», — підкреслив лідер фракції БПП і висловив думку, що Фірсов та Томенко це усвідомлювали.

У свою чергу Єгор Фірсов таке рішення назвав «розправою». «За мандат я не тримався, інакше не виходив би з фракції. До парламенту йшов працювати, а не вибудовувати схеми, тому нічого, крім 6 000 грн. Зарплати, не отримував, а втрату такої зарплати я якось переживу. Але не буду заперечувати, що засмучений і розчарований. Розчарований не втратою статусу, а тим, що там, нагорі, де я побував, взагалі немає нічого світлого. Немає навіть натяку на турботу про державні інтереси», — заявив він.

Микола Томенко рішення партії пояснив бажанням позбавитися тих депутатів, які у Верховній Раді говорять правду про відхід від передвиборних обіцянок, даних після Революції Гідності нинішньою владою. Водночас, на його переконання, для того, щоб позбавити депутатів мандата згідно зі ст. 81 Конституції, на яку послався з’їзд, спочатку потрібно ухвалити закон про імперативний мандат. «Далі у Верховній Раді заслухати інформацію стосовно того, чи порушував позапартійний Томенко передвиборну програму БПП, з якою йшов на вибори, а потім проголосувати більшістю від конституційного складу Верховної Ради», — зауважив обранець.

«Тому я спокійно ставлюся до такого рішення партії Порошенка і планую далі працювати над виконанням своїх передвиборних обіцянок у Верховній Раді України», — констатував М. Томенко.

Вл. інф.