Розподіл фінансування робіт із поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування, передбаченого в Державному бюджеті на 2016 рік

Найбільше коштів із держбюджету на ремонт доріг цього року отримають Івано-Франківська та Дніпропетровська області, де заплановано оновити відповідно понад 72 і 88 кілометри автошляхів державного значення. Державна казна — поки що єдине гарантоване джерело грошей на ці цілі. Крім того, починають отримувати кошти в чотирьох областях, де проводиться так званий експеримент — коли надходження від митниці спрямовуються на ремонт доріг. А от місцеві бюджети поки не надто щедрі: значна частина місцевих рад у квітні лише визначатиметься з обсягом фінансування таких робіт.

За словами директора департаменту розвитку доріг «Укравтодору» Сергія Цепелєва, відповідно до діючих норм і стандартів щороку необхідно виконувати роботи з поточного та капітального ремонту на 5 тис. км автомобільних доріг державного значення та 36 тис. км автомобільних доріг місцевого значення. «Виконання цих нормативних потреб дорожньої галузі можливе, проте лише за умови ритмічного фінансування в обсязі 50-60 млрд. грн. на рік», — зазначив директор департаменту. Цього року фінансування ремонту доріг із усіх джерел передбачене в обсязі 19,4 мільярда гривень. Варто підкреслити, що дорожня інфраструктура — це не лише умова розвитку бізнесу та туризму, а й робочі місця для зайнятих у будівництві автошляхів та суміжних компаній.