У Тернополі став до ладу капітально відремонтований обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» на 152 ліжко-місця. Це єдиний в області заклад охорони здоров’я ІІІ рівня з надання високоспеціалізованої медичної допомоги жінкам та новонародженим з груп високого акушерського ризику та передчасних пологів. Щодня тут у середньому народжується 15 діток. 

Сучасне обладнання, висококваліфікована допомога дадуть змогу знизити показники материнської і дитячої захворюваності та смертності. Матусі, після того як в одній палаті тіснилися по 10—12 жінок, а всі зручності були в кінці коридору, зможуть належно оцінити комфорт одно- та двомісних палат з окремими санвузлами, постійною подачею гарячої води, індивідуальні родові зали. Операційні центру оснащені сучасним обладнанням (загалом його встановлено на півтора мільйона євро), тут оновлено приймальне відділення, кабінети, харчоблок, вентиляційну та систему оповіщення. У палатах встановлено багатофункціональні ліжка, поруч з матусями — ліжечка для немовлят, окремі — з підігрівом.
Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко та міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі, котрі взяли участь у відкритті оновленого центру, після оглядин залишилися задоволеними.
Перших пацієнток у закладі приймуть через тиждень-другий після проведення профілактично-дезінфекційних робіт та освячення.
Розпочалася реконструкція центру ще 2012-го. До березня цього року встигли освоїти 25,8 млн. гривень коштів з державного бюджету. Відзначивши злагоджені дії уряду, народних депутатів від Тернопільщини, місцевої влади, подякувавши за наполегливість голові облдержадміністрації Степанові Барні, Геннадій Зубко, зокрема, сказав, що далі область повинна розраховувати на власні сили. Річ у тім, що це лише перша черга реконструкції, загальна кошторисна вартість якої становить майже 80 млн. грн., тож для перебудови інших корпусів необхідно ще 50 мільйонів. Уряд максимально передав повноваження на місця, а з ними і відрахування від податків, тож кошти будуть, є ресурси, потрібна тільки відповідальність на місцях. Бюджет Тернопільщини цього року збільшено на 500 мільйонів гривень. Щодо закінчення реконструкції цього об’єкта, то, за словами Геннадія Зубка, можливе співфінансування з обласного бюджету і Фонду регіонального розвитку. Головне, заради чого задумувалася децентралізація, — це поліпшення життя громади, наголосив він. Його повинна відчути кожна українська родина, кожна дитина.

Тернопільська область.

 

 

На вході до центру майбутніх матусь зустрічатимуть лелеки.

Фото автора.