Переговори про Кабінет Міністрів мають перейти в публічну площину, а подальша співпраця повинна базуватися на акті про принципи відносин у владі. Про це у традиційному недільному зверненні заявив прем’єр Арсеній Яценюк.
Зазначивши, що люди давали мандат влади новому Президенту, новому парламенту та Кабінету Міністрів, очікуючи від них чесної праці, а натомість упродовж року тривала кампанія з дискредитації уряду та скоро вже два місяці, як триває кампанія з його відставки. «Цей процес став майже карикатурним. За дебатами забуто про першопричину. Головна причина штучної кризи — не політична, а етична і моральна (очевидно, ці слова потрібно адресувати найперше саме прем’єру). Уряд схвалив цілі і принципи, які відобразили колегіальну позицію: продовжити курс реформ і перешкодити будь-якому неконституційному впливу на виконавчу владу та запобігти корупції», — стверджує А. Яценюк. «Два тижні тому я запропонував законодавчо закріпити ці універсальні принципи як основу для руху країни. Моя пропозиція не отримала жодної відповіді, що дивує. Відсутність реакції означає, що криза не є урядовою. Це криза лідерства, національної відповідальності та моральних уявлень про те, як має діяти нова влада у великому значенні цього слова», — сказав А. Яценюк та підкреслив, що не прізвища чи персоналії, а саме етичні принципи є виходом з кризи. Мабуть, прем’єр забув, що нині 80% українців не довіряють уряду.
Зазначивши, що внутрішні та зовнішні загрози залишаються надзвичайними, він закликав не забувати про політичну боротьбу в Україні у 2006—2010 роках, бо «взаємне поборення національних сил завжди приводить до влади «януковичів» і окупантів».
Щоб припинити цей біг по колу, прем’єр пропонує ухвалити як закон уже підтриманий урядом акт про принципи відносин у владі. «Ці принципи відображатимуть спільну волю прискорити реформи, обмежити будь-які корупційні замахи і не допустити узурпації влади будь-яким її інститутом», — сказав А. Яценюк, зазначивши, що поява такого акта означатиме: національний провід і політичний клас готові та здатні до роботи на тривалу перспективу.
Прем’єр також озвучив деякі принципи, на яких має базуватися подальша співпраця: по-перше, жодних дострокових виборів, «темних» домовленостей та змагань за рейтинг, бо цей рейтинг не матиме сенсу, якщо не буде держави; по-друге, закон про цілі та принципи має стати доповненням до коаліційної угоди та основою для переговорів про уряд; по-третє, не боротьба за посади, а реалізація судової реформи, реформи прокуратури та в цілому конституційної реформи, яка відобразить новий розподіл відповідальності між Президентом, парламентом, урядом, а також між центральною та місцевою владою.
«Схваливши акт про принципи відносин у владі, знайшовши спосіб перезавантажити урядову роботу, ми повинні накласти мораторій на брутальне взаємне поборення політичних союзників, кожен з яких задекларував європейські цінності та орієнтири», — сказав прем’єр та висловив переконання, що реальної альтернативи програмі нинішнього уряду немає.
«Вкотре зазначу: я прийму будь-яке законне рішення Верховної Ради — або поповнення новими членами уряду, або формування нової коаліції в конституційний спосіб, новий Прем`єр-міністр, внесений Президентом, новий Кабінет Міністрів і нова програма», — сказав А. Яценюк, додавши, що «неприйнятним, бо безвідповідальним, є лише один варіант — тимчасовий уряд і паралізована виконавча влада».