Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час інтерв’ю телевізійним каналам поділився своїм баченням подальшого розвитку країни та шляхів виходу з політичної та економічної кризи

Що дасть ефективна взаємодія всіх гілок?

Взаємодія уряду, парламенту, місцевих органів влади та громадянського суспільства забезпечить подолання кризи у країні. Таке переконання висловив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман під час інтерв’ю телеканалу «Рада» (на знімку). За його словами, якщо налагодиться взаємозв’язок між законодавчою та виконавчою гілками і «все супроводжуватиметься якісним контактом з експертним середовищем», надалі ми не робитимемо помилок.

На думку Володимира Гройсмана, передусім необхідно розв’язати проблеми в низці галузей — економічній, аграрній, освітній, вугільній, соціальній, у сфері охорони здоров’я тощо. Але ключове завдання полягає не в тому, щоб сформувати план, а в «здатності його зреалізувати». Для вирішення нагальних проблем за результатами роботи в парламенті сформовано антикризовий план дій, повідомив очільник законодавчого органу. «Важливо, щоб цей план був зрозумілий для українського суспільства, — зауважив він, — щоб ми змогли повернути довіру громадян до влади, зупинити кризу, яка сьогодні є, — не тільки політичну, а й соціальну та економічну. Люди це відчувають. Ми повинні відновити зростання української економіки і взагалі розвиток нашої держави».

Водночас, наголосив глава парламенту, Україна повинна продовжити будувати ефективні, якісні стосунки з партнерами, зокрема з Міжнародним валютним фондом. «План цих реформ (програми взаємодії з МВФ) дасть можливість змінювати країну, долати корупцію, створювати конкурентний ринок та середовище, відкривати публічні тарифи — робити багато позитивних речей для українських громадян, а не для Міжнародного валютного фонду», — сказав він.

Ще одним пріоритетним завданням діяльності влади має бути повноцінна європейська інтеграція України, вважає Володимир Гройсман. А саме — виконання угод про асоціацію, зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, підтримка українських виробників—експортерів до країн ЄС. Очільник законодавчого органу переконаний: Євросоюз прийме рішення щодо лібералізації безвізового режиму вже найближчим часом.

Треба ставити питання про ефективний та професійний уряд

Щоб вивести країну з кризи, нам необхідно сформувати стабільну, позбавлену популізму коаліцію та сформувати професійний уряд, вважає Голова Верховної Ради. За його словами, це «дві ключові позиції, які потрібні країні». «Я б не хотів, щоб ми створили коаліцію, яка житиме лозунгами, а не конкретними справами. Тому жодного місця популізму не може бути. Це перша позиція», — заявив Володимир Гройсман. «Друга позиція — формування команди, — продовжив він. — Команди урядовців, здатних узяти на себе відповідальність і дуже чітко сформувати пріоритети за кожним із напрямів, в кожному міністерстві і бути відкритими як для суспільства, так і для експертного середовища».

Володимир Гройсман, у разі підтримки його кандидатури на посаду Прем’єр-міністра коаліцією Верховної Ради, фракціями та народними депутатами, висловив готовність узяти на себе відповідальність, якщо вдасться сформувати непопулістську, професійну коаліцію і професійний уряд.

Очільник Верховної Ради назвав людей, які, на його думку, гідні стати членами нового Кабінету Міністрів, зокрема: Іван Міклош — віце-прем’єр-міністр — міністр фінансів Словаччини, Юлія Ковалів — перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, Максим Нефьодов — заступник міністра економічного розвитку і торгівлі та Дмитро Шимків — заступник глави адміністрації Президента. За його словами, це «люди, які можуть відкрито та якісно презентувати український уряд не просто словами, а конкретними справами». Формування такої команди людей, «готових вірою і правдою слугувати суспільству», вважає глава парламенту, стане «запорукою успіху». Водночас він зауважив, що склад команди потенційно майбутнього Кабінету Міністрів не сформований та є предметом консультацій.

Сфокусуватися на реальних проблемах

На думку Голови Верховної Ради, повернути довіру громадян до влади можна виключно шляхом перезавантаження уряду та зосередження роботи влади всіх рівнів над розв’язанням нагальних проблем. «Від того, наскільки швидко ми зможемо перезавантажити коаліцію, уряд, сфокусуватися на реальних завданнях, які стоять перед нами, залежатиме, чи зможемо ми повернути довіру людей і дати їм розуміння того, що в майбутньому Україна йтиме правильним шляхом», — заявив він.

Найкращий план дій, який існує нині, вважає Володимир Гройсман, — це Коаліційна угода, підписана п’ятьма фракціями парламенту. Очільник законодавчого органу висловив переконання, що вже до кінця року можна досягнути позиції із «забезпеченням сталого зростання національної економіки і, як наслідок, вирішенням багатьох питань». Однак влада, на його думку, не має права залишатися осторонь проблем, що турбують суспільство. «Ніхто не може пересидіти кризу, яку відчувають люди», — підкреслив він.

Розв’язання всіх проблем Володимир Гройсман бачить не у високих київських кабінетах. «Маємо всі об’єднатися. Має бути одна ідея: Україна — успішна країна. І тоді ми зможемо це зробити», — заявив він. Водночас глава парламенту наголосив: «Лідер реформ — уряд». Мовляв, він має бути ефективним, професійним і спиратися на підтримку реальної коаліції, яка забезпечить реформи.

За повідомленнями прес-секретаря Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.