Криворізька територіальна виборча комісія завершила підрахунок результатів позачергових виборів міського голови Кривого Рога.

За повідомленням глави міськвиборчкому    Павла Гивеля, чинний міський голова Юрій Вілкул набрав 74,18 відсотка голосів виборців. Семен Семенченко від партії «Самопоміч» — 10,92, Світлана Сова від партії «Сила людей» — 4,67, Микола Колісник, кандидат «УКРОПу», — 4,36 відсотка.

Явка виборців під час виборів міського голови Кривого Рога становила 55,77 відсотка (286175 осіб). Вибори відбулися. Про це на брифінгу після закриття всіх дільниць повідомив глава міськвиборчкому Павло Гивель (на знімку).

На посаду міського голови претендували одразу 15 кандидатів. Утім, із них лише п’ятеро могли вважатися «фаворитами»: чинний градоначальник Юрій Вілкул, Семен Семенченко від «Самопомочі», Микола Колісник від «УКРОПу», Світлана Сова від партії «Сила людей» та Ігор Левицький від «Народного контролю».

Ранок розпочався з пригод

День виборів у Кривому Розі розпочався з пригоди. З’ясувалося, що багато виборчих комісій на момент відкриття не мають виходу в Інтернет. Причина — зловмисне втручання. Так, глава Криворізької міської виборчої комісії Павло Гивель повідомив, що зв’язку справді не було й без Інтернету залишалися п’ять із семи районних виборчих комісій і міська виборча комісія. Так тривало до 10-ї години ранку.

— Передача даних між виборчими дільницями й комісіями здійснювалася за допомогою телефонів, що передбачене законодавством. — Розповів Павло Гивель. — Щоб забезпечити оперативну передачу даних, ми також створили резервні канали передачі даних за допомогою 3G-інтернету, що також передбачено законом.

Начальник комбінованого центру телекомунікацій №525 Укртелекому Віктор Грищенко підтвердив, що вночі, напередодні дня виборів, злочинці перерізали основний і резервні канали інтернет-зв’язку. Грищенко також підкреслив, що розслідуванням інциденту зайнялися правоохоронні органі.

На дільниці спочатку йшли неохоче

Багато політичних експертів прогнозували низьку явку на позачергові вибори в Кривому Розі. І справді, в першій половині дня виборці не дуже охоче йшли на дільниці. Однак уже до 12-ї години ситуація стала різко змінюватися і явка становила 23,7 відсотка. Такі дані озвучила на прес-конференції координатор виборчої програми мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська. На її думку, це може бути результатом цілеспрямованого підвезення виборців на деякі дільниці.

Незвично високу активність виборців підтвердили й у міській виборчій комісії. «До 16-ї години загалом по місту проголосували 44,7 відсотка виборців. Це на 20 відсотків більше, ніж під час першого і другого турів. Торік у першому турі проголосували 39,2, у другому — 35 відсотків виборців», — повідомив Гивель.

Порушення були

Водночас на виборах було зафіксовано понад 30 порушень. Таку інформацію озвучив на прес-конференції перший заступник начальника Криворізького відділення поліції Микола Вербовський. Зокрема, надійшло 10 повідомлень про підвезення виборців на дільниці. Це мало місце в Центрально-Міському, Саксаганському та Довгинцівському районах.

До речі, за даними екзит-полу, проведеного компанією Research & Bradіng Group, уподобання виборців розподілилися так: Юрій Вілкул отримав 70,9 відсотка голосів виборців. Якщо підрахунки правильні, то другий тур не знадобиться і Юрій Вілкул залишиться чинним головою Кривого Рога. Кандидата від «Самопомочі» Семена Семенченка підтримали 11,3 відсотка, Миколу Колісника («УКРОП») — 6,7. Практично такий само результат (5,8) у Світлани Сови («Сила людей»). В Ігоря Левицького від «Народного контролю» лише 2,6 відсотка симпатій виборців. Решта кандидатів отримали менш як відсоток голосів.

Дніпропетровська область.

Дослівно

Генеральний директор Комітету виборців України Олексій КОШЕЛЬ:

«Вибори в Кривому Розі не відповідають ні стандартам чесних і демократичних виборів, ні найменшому уявленню про законність. Фактично ми побачили вибори за стандартами режиму Віктора Януковича з масштабними схемами підкупу, використанням адмінресурсу та іншими порушеннями закону.

Фото автора.