Дніпропетровська обласна клінічна лікарня імені І. Мечникова за останні два роки стала одним з найголовніших в Україні центрів допомоги пораненим бійцям АТО. З початку воєнних дій на сході України тут пролікували понад дві тисячі військовослужбовців, або майже кожного п’ятого пораненого.

Дніпропетровські медики (а там лише лікарів працює понад півтисячі) не лише зіткнулися з новими для них видами уражень, поранень, травм, а й накопичили унікальний досвід. Ним і приїхали поділитися з колегами до Корсуня-Шевченківського, що на Черкащині.

Ініціатором медичної конференції став уродженець Корсуня-Шевченківського, почесний громадянин рідного міста, доктор медичних наук, головний лікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні імені І. Мечникова Сергій Риженко (на знімку), який зазначив, що великий патріотизм починається з любові до землі, де народився.
— Понад тридцять років тому, — сказав Сергій Риженко, — моє медичне життя починалося саме тут, у рідному Корсуні-Шевченківському. Фельдшером швидкої допомоги. Я не мріяв бути головним лікарем. Хотів просто оперувати, рятувати життя. Завжди бути там, де борються, де все — на межі життя і смерті. Мріяв робити це у мирному житті. Через тридцять років довелося діяти у надзвичайних умовах... Війна ввірвалася у нашу лікарню сотнями тяжкопоранених. Хірурги, травматологи, анестезіологи, медсестри не виходили з операційних по чотири доби. Напруження витало у самому повітрі лікарні. Щодня до нас прибували десятки захисників України — поранених, знекровлених, без рук, без ніг... Дві тисячі бійців буквально повернули з того світу. Це зробили ось ці люди. Всі — заслужені лікарі України. Андрій Сірко — доктор медичних наук, керівник нейрохірургічної клініки, оперує поранення головного мозку, врятував понад 200 життів. Іван Жердєв — легенда травматології, від інвалідності врятував понад 700 бійців. Сергій Косульников керує хірургією, якщо найтяжчі поранення у живіт — його пацієнти. Анатолій Комок повертає обличчя у прямому значенні — він головний щелепно-лицевий хірург. Ігор Йовенко керує найскладнішим підрозділом — через реанімацію проходять лише надтяжкі і виходять живими! Юрій Скребець — начмед, пішов на війну, отримав поранення в шию. Привезли, врятували. Знову працює!
А потім відбулася довга професійна розмова. Заступник головного лікаря з хірургічної допомоги Юрій Скребець поділився досвідом організації допомоги пораненим. Він навів кілька цифр, котрі ілюструють якісно новий рівень хірургічної допомоги, на який вийшла за останні роки Дніпропетровська лікарня. Тут, до речі, приймають лише тяжких і надтяжких поранених, однак відновлено їх 99 відсотків, 564 воїнів врятовано від ампутації кінцівок, вижили 95 відсотків поранених у живіт. Унікальний досвід отримано з лікування поранень головного мозку.
Дніпропетровська лікарня має найбільший операційний майданчик у країні. Тут цілодобово проводять надскладні операції 150 висококваліфікованих хірургів.
Виступи кожного з дніпропетровських медиків було проілюстровано слайдами, вони викликали багато запитань корсунських лікарів, а також колег з Городищенського району, які також скористалися унікальною нагодою повчитися. Слід зазначити, що на конференції відзначали високоефективну діяльність волонтерського штабу, що діє при лікарні. Штаб мобілізував мешканців Дніпропетровська здавати кров пораненим (а це понад півтори тонни крові!), організовував допомогу та догляд за пораненими. Сергій Риженко заснував спецпроект «Медсанбат» — тренінги для медпрацівників, які проходять службу в зоні АТО. Крім того, Сергій Анатолійович має свою сторінку у соцмережах і постійно інформує усіх зацікавлених про стан фізичного й психологічного здоров’я захисників Вітчизни.
Головний лікар Корсунь-Шевченківської центральної районної лікарні Віктор Завертайло так прокоментував конференцію:
— Таку нагоду повчитися, зустрітися з видатними колегами можна по праву назвати щасливою. Вона мала не лише неоціненне фахове значення, а й моральне, глибоко людяне. Дякуємо Сергію Анатолійовичу за його щиру синівську любов до батьківської землі, дякуємо за його саможертовну працю головного лікаря. Ми щойно отримали запрошення відвідати Дніпропетровську лікарню — і обов’язково поїдемо на практиці вивчати унікальний досвід колег. У нас на Корсунщині також багато поранених бійців, які повернулися з фронту. Тому лікуватимемо, виходжуватимемо наших воїнів-захисників...

Черкаська область.

Фото Людмили ЯРОВОЇ.