На наполегливу вимогу міністра оборони Македонії Зорана Йолевскі в понеділок парламент продовжив дію режиму надзвичайного стану в областях на південних і північних кордонах країни до 31 грудня 2016 року. 

Виступаючи в парламенті, міністр повідомив депутатам, що це пов’язано з наростаючою кількістю біженців, які намагаються з настанням тепла проникнути до країну й перетнути її, рухаючись на Захід. «Продовження надзвичайного стану дозволить армії та силам безпеки МВС виконувати в повному обсязі завдання із захисту державного кордону», — заявив міністр.
Уперше надзвичайний стан у прикордонних районах країни було запроваджено в серпні минулого року строком на один місяць, але потім його продовжили до 15 червня 2016 року.
Тільки минулого року із сусідньої Греції до Македонії прибуло 750 000 біженців. Усіх їх грецька влада організовано доставляла до прикордонного села Ідомені автобусами та потягами. Їх пропускали до македонського міста Гевгелія, звідки потім переправляли до сербського кордону. Але після того як північні сусіди Македонії перекрили коридор для нелегалів, Скоп’є також установило загородження з колючого дроту на кордоні з Грецією. Мігрантам довелося розміщатися в імпровізованому таборі поблизу Ідомені, й тільки після того, як намети загрузли у воді й рідкому бруді, їх почали повертати вглиб Греції.

 

 

Сірійські біженці на кордоні Македонії та Сербії — вони із групи, що прибула в країну з Греції.

Фото ЮНІСЕФ.