Після серії терактів у Брюсселі міністри юстиції та внутрішніх справ країн Євросоюзу схвалили текст спільної угоди про плани щодо посилення засобів боротьби з тероризмом. Головна мета — обмін інформацією між державами, створення команди з протидії тероризму та надання необхідних умов для обміну даними між спецслужбами всіх країн.

Також було прийнято рішення «продовжувати роботу стосовно швидкого завершення процесу ухвалення законодавчих актів у сфері боротьби з тероризмом, перевірки на зовнішніх кордонах Шенгенського простору і контролю над придбанням вогнепальної зброї», — повідомляє РБК-Україна.
Зважаючи на ситуацію в Європі, Україна для гарантування безпеки своїх громадян має наділити більшими повноваженнями та тримати в повній бойовій готовності свої антитерористичні сили. Про це днями в столиці заявив президент Інституту Горшеніна Вадим Омельченко.
«Кордонів у боротьбі з тероризмом немає. Дуже важливо діяти спільно, створити в кожній країні антитерористичні центри, котрі були б на зв’язку 24 години, 7 днів на тиждень. Також треба обмінятися базами даних. Українська влада та наші громадяни давно опинилися під загрозою тероризму», —наголосив колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко.
Голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський, в свою чергу, зазначив: «На сьогоднішній день уряд має зробити три речі: проаналізувати ситуацію в світі, вибрати свою стратегію та запропонувати себе як суб’єкт боротьби з актами тероризму. Держава повинна покращувати свою оборонну здатність. Європа зіштовхнулась з ісламським тероризмом, а Україна — з російським». Також він додав, що терористичні акти — це геополітична проблема і розв’язувати її потрібно геополітичними методами.
Нагадаємо, що 22 березня в Брюсселі сталася серія терактів, унаслідок яких загинули 35 осіб, понад 300 — дістали поранення.

ТИМ ЧАСОМ

Учора знову стався теракт. Унаслідок вибуху в Багдаді, на площі Тайяран, щонайменше троє людей загинули і майже 20 дістали поранення. Вибух прогримів приблизно за кілометр від місця, де прихильники впливового шиїтського лідера Іраку Моктада ас-Садра проводять сидячий протест, вимагаючи реформ.
Коли верстався номер, жодна організація не взяла на себе відповідальності за напад, однак вчинені цьогоріч смертниками атаки в країні влаштовували переважно бойовики угруповання «Ісламська держава».