На півшляху до звільнення Генпрокурор України Віктор Шокін вирішив усунути з посади свого заступника Давида Сакварелідзе. Інформація про його звільнення з органів прокуратури стала чи не більшою сенсацією, ніж рішення Верховної Ради стосовно самого Шокіна. У ГПУ, вочевидь, вирішили спалити всі мости за прокурором грузинського походження: напрочуд оперативно прибрали інформацію про Сакварелідзе з офіційного сайту і навіть ліквідували його посаду — «заступник Генерального прокурора України — прокурор Одеської області».

Те, що неурядові експерти назвали «розправою», в офіційному повідомленні ГПУ звучить як «притягнення до дисциплінарної відповідальності»: «Своїм наказом від 29 березня Генеральний прокурор притягнув до дисциплінарної відповідальності Д. Сакварелідзе за грубе порушення правил прокурорської етики, втручання в непередбаченому законодавством порядку у службову діяльність іншого прокурора, скоєння проступку, який порочить працівника прокуратури, невиконання та неналежне виконання службових обов’язків, звільнивши його з посади».

У самому наказі про звільнення описано три «проступки» колишнього прокурора. На першому місці — його заклик до проведення та участь у мітингу під будівлею ГПУ минулого тижня. Нагадаємо, йдеться про акцію, організовану на підтримку слідчих і прокурорів, які вели справу «діамантових прокурорів».

— Формальним приводом для мого звільнення, за їхнім визначенням, стало грубе порушення прокурорської етики. Хочу відкрито заявити: так, я порушив прокурорську етику, яка в їхньому розумінні полягає у злочинах, корупції та круговій поруці. Так, ці принципи «етики» я порушив і буду порушувати й надалі... Наша команда кинула виклик системі. Ми хотіли довести, що в нас не існує недоторканності для «діамантових прокурорів». Така атака на мене та нашу команду — сигнал, що справжні реформи не потрібні правлячій верхівці. Я пишаюся кожним днем своєї боротьби в стінах прокуратури. Це тільки початок моєї громадської діяльності, — так своє звільнення прокоментував сам Давид Сакварелідзе. — Сьогодні мене запросив Президент країни і сказав, що це рішення з ним погоджено не було.

Тим часом у суспільстві почали обговорювати можливість висування звільненого Сакварелідзе на посаду Генпрокурора країни.

***

— Щодо звільнення Сакварелідзе: всі говорять про якийсь ймовірний тиск чи розправу, але чомусь ніхто не звертає увагу на реальні причини, що призвели до цього рішення. Зокрема, Сакварелідзе неодноразово допускав невиконання або неналежне виконання службових доручень керівництва ГПУ. Крім того, є норми закону, за яким прокурор повинен мати доступ до державної таємниці. Але він не подав необхідні документи і всі півроку працював, не маючи доступу до держтаємниці. Це також суперечить законодавству! Сподіваюся, це останній брифінг по Давиду Сакварелідзе як прокурору. Сьогоднішнє рішення історичне: прокуратура очистилась від популістів, від людей, які говорять неправду, — заявив учора під час брифінгу прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко.

До призначення нового Генпрокурора в. о. на цій посаді буде Юрій Севрук, донедавна — перший заступник Віктора Шокіна.