На Хмельниччині місяцями залишаються вільними найвищі керівні посади

Виникає враження, що потенційні претенденти, а головне — політичні сили, які їх представляють, — ніяк не можуть поділити владу.

Заблокували трибуну

У Хмельницькій обласній раді, де протягом чотирьох місяців не можуть обрати заступників голови, ситуація набуває вже кричущого вигляду. Розгляд цього питання переноситься з однієї сесії на іншу. Спочатку голова обласної ради Михайло Загородний був не готовий назвати імена своїх заступників. Потім виникли дискусії щодо їх кількості. Зрештою, політичним силам, представленим у раді, ніяк не вдавалося знайти спільної мови щодо висунення кандидатур, котрі влаштовували б усіх.

Та напередодні засідання чергової сесії, здавалось, проблему таки буде розв’язано. Очільник ради під час засідання президії облради назвав імена двох потенційних кандидатів. Ними стали керівники фракцій «Батьківщини» і «Самопомочі».

Але ще до початку сесії стало зрозуміло: голосування не відбудеться. Президію і трибуну заблокували представники партії «За конкретні справи». Вони заявили, що проводять акцію протесту через відсутність паритету і консенсусу між усіма політичними силами краю щодо розв’язання життєво важливих проблем. За словами протестувальників, понад 90 тисяч виборців області підтримали їх політичну силу під час перегонів. Відтак їх фракція стала найбільшою в облраді, маючи 19 депутатів. Крім того, саме вони підтримали нинішнього голову під час його обрання. Тому й сподівалися, що їхній представник сяде у крісло заступника. Але такої пропозиції не надійшло. Тому і виникла ідея блокування роботи ради.

Голова змушений був оголосити перерву для проведення перемовин ще до початку сесії. Все мало такий вигляд, ніби й не було кількох місяців для проведення переговорів — лише під час сесії з’ясувалося, що про обрання двох заступників не може бути й мови, оскільки у штатному розкладі обласної ради є лише одна посада заступника. Друга — першого заступника голови.

Дивує, що такі очевидні речі не було опрацьовано заздалегідь. Тим паче що саме обрання заступників уже кілька місяців є чи не головною інтригою не лише для обласної влади, а й для інших управлінських інститутів регіону.

Коли нарешті усі моменти вдалося залагодити, під час голосування з’ясувалося, що депутати не підтримали кандидатуру першого заступника — не вистачило кількох голосів. Тож обрання заступника знову вирішили відкласти.

Зіткнулись інтереси двох аграрних інвесторів

Багатьом уся ця історія видалась до болю знайомою проекцією подій, що відбуваються у вищих державних органах. Адже попри всю напруженість ситуації в залі так і не довелося почути, хто насправді здатний розв’язати проблеми краян. А їх накопичилося чимало. Відчувалося лише, що своїми амбіціями і, можливо, бізнесовими інтересами не можуть поступитися представники різних фракцій. Бо ні для кого не секрет, що в області зіткнулись інтереси двох аграрних інвесторів, котрим вдалося сформувати свої політичні партії й отримати вагоме представництво в раді. Між ними вже відбулися баталії за можливість орендувати селянські паї. Із полів селянських ці бої перейшли і на поля політичні та владні.

Ще більш непевною ситуацію робить відсутність очільника ОДА. Адже після останніх виборів цю посаду залишив тодішній голова Михайло Загородний, котрий очолив обласну раду. Тепер ці обов’язки виконує перший заступник. І тут також дежавю. Адже Хмельниччина так само довго чекала на призначення попереднього голови ОДА. Як тоді, так і тепер у столиці не можуть зробити вибір. Тим часом у кулуарних розмовах лунають то одні, то інші імена претендентів. Причому мало хто обговорює їхні ділові якості, проте часто можна почути, хто із сильних світу цього стоїть за спиною того чи іншого претендента. Ще більшу цікавість викликає запитання, скільки може коштувати така посада і, відповідно, хто виявиться фінансово потужнішим. Щоправда, ці припущення — із розряду чуток, і на достовірність фактів ніхто не претендує.

Колізія ось-ось мала розв’язатися, коли було оголошено про приїзд Президента на Хмельниччину. Всі очікували, що він представить нового керівника ОДА. Але візит не відбувся. І ім’я обраного знову залишилося невідомим.

Список претендентів, який активно поширюється у чутках, звузився до двох-трьох прізвищ. Та громадськість вирішила випередити події. Півсотні активістів, представників різних громадських організацій звернулися до Президента з листом, в якому попросили «більше не проводити кадрові експерименти на Хмельниччині» і не призначати головою Олександра Корнійчука, колишнього керівника обласного «УДАРу», котрий наразі очолює обласний осередок ПП «Народний контроль». Його ім’я пов’язують з головою ОДА, котрий запам’ятався краянам тим, що тікав від мітингувальників через вікно у приміщенні адміністрації. Більше — жодних конкретних дій. Але подейкують, що цієї фігурою за кулісами керував теперішній претендент на крісло очільника.

Чи прислухається Президент до згаданого листа? Але ж імена інших претендентів так само викликають гостре несприйняття то з одного, то з другого боку. Про фігуру, яка б об’єднала і згуртувала всіх, не йдеться.
А область уже навчилася жити без чіткого, цілеспрямованого і патріотичного керівництва. Наскільки виправданою є така ситуація — сказати важко.

Хмельницька область.

 

 

Блокування початку роботи чергової сесії у Хмельницькій обласній раді.

Фото автора.