Перспективи і варіанти звільнення Надії Савченко стали топ-темою вітчизняних та російських ЗМІ. Особливий міжнародний розголос спричинила вкинута «невідомим джерелом» інформація, що нібито під час перебування держсекретаря США Джона Керрі в Москві обговорювалася можливість обміну Надії Савченко на двох ув’язнених у США громадян Росії, а саме: Віктора Бута, який відбуває 25-річне покарання за підготовку постачання зброї радикальній організації FARC, і Костянтина Ярошенка, засудженого за спробу контрабанди наркотиків на 20 років. Адвокат Надії Марк Фейгін заявив, що буде радий будь-якому варіанту обміну.

Проте в МЗС України спростували цю інформацію. Росіяни Віктор Бут і Костянтин Ярошенко, які відбувають термін за ґратами в США, не мають жодного відношення до української льотчиці і народного депутата України Надії Савченко, засудженої до тюремного ув’язнення в Росії, заявив заступник глави Міністерства закордонних справ України Вадим Пристайко. Він наголосив, що готовність Президента України Петра Порошенка обміняти Савченко на двох російських спецназівців — це «дуже щедра пропозиція». «Цього вже достатньо для РФ, більше ніхто їй нічого пропонувати не буде», — цитує Пристайка «Інтерфакс-Україна».
У Вашингтоні також заявили, що навіть не розглядали можливості подібного обміну. А посол США в Україні Джеффрі Пайєтт зауважив, що такий варіант обміну вважає абсурдним.
У МЗС Російської Федерації, інформують РІА «Новости», повідомили, що взагалі не ведуть жодних таємних переговорів стосовно обміну Надії Савченко і назвали дискусію, яку спричинив «американський варіант» обміну, «відвертою брехнею, головною метою якої є підтримка на плаву інформаційної кампанії з цієї справи».
Тим часом радник голови СБУ Юрій Тандіт в ефірі російського телеканала «Дождь» 29 березня поінформував, що українську льотчицю Надію Савченко найближчим часом буде звільнено. «Ми зі свого боку зробили все, визначилися з рамками, куди підемо далі. І тепер фактично рішення на боці Кремля», — сказав Тандіт.

 

 

Надія Савченко, яку суд Росії засудив до 22 років ув’язнення.

Фото Антона НАУМЛЮКА/Укрінформ (з архіву).