Навіть благополучна розв’язка з викраденням єгипетського літака може мати негативні наслідки для туризму Єгипту. Весь світ ще раз переконався, що заходи безпеки в аеропортах країни врай низькі, якщо на борт літака змогла проникнути людина нехай і з імітацією пояса шахіда. Зараз спецслужби країни також перевіряють дії офіцера безпеки, який був у салоні літака й мав запобігти викраденню судна.
Як повідомляв «Голос України», 29 березня в небі над Єгиптом було захоплено аеробус «Єгипетських авіаліній», який виконував рейс із Александрії до Каїра. Через півгодини після початку польоту від пілотів лайнера надійшло повідомлення, що на борту — терорист, і він вимагає взяти курс на Стамбул, загрожуючи в разі відмови підірвати літак. Після того як пілоти переконали викрадача, що пального до Стамбула не вистачить, він зажадав летіти на Кіпр. Пізніше, коли ситуацію було благополучно розв’язано, поліція ретельно перевірила єгипетський літак і переконалася, що вибухових речовин у ньому не було, як і вибухівки в поясі, яким викрадач загрожував екіпажу. Пояс виявився медичним бандажем, у який були вставлені чохли для мобільних телефонів.
Також стала відома й особа зловмисника. «Терористом», який майже вісім годин тримав у страху заручників і їхніх рідних, а також підняв на ноги спецслужби одразу кількох країн, виявився шахрай-рецидивіст із нестійкою психікою, громадянин Єгипту Сейф ад-Дін Мустафа, 1957 року народження. У його «послужному списку» — чотири судимості, крадіжки, шахрайство, підробка документів, наркотики. До речі, за викрадення літака він може отримати 10 років в’язниці. А може й до психлікарні потрапити, якщо буде доведено його неосудність. І те, що Мустафа добровільно здався кіпрській владі, навряд чи послужить для нього пом’якшувальною обставиною. Справжні мотиви дій єгипетського рецидивіста поки що не відомі.
А перед професором Ібрагімом Самаха, ім’я котрого як викрадача тривалий час лунало в ефірі всіх світових ЗМІ, влада Єгипту офіційно вибачилася. Разом з іншими 54 пасажирами в середу він таки прилетів до Каїра, куди одразу з Александрії і мав прямувати викрадений літак рейсу MS181.