Днями, виступаючи на засіданні колегії свого відомства, міністр оборони Росії Сергій Шойгу привідкрив завісу над планами Росії «прикрасити» Курильські острови кількома військово-морськими базами. Він заявив, що уже в квітні «моряки Тихоокеанського флоту вирушать у тримісячний експедиційний похід на острови Великої Курильської гряди. І головна їхня мета — вивчити можливості перспективного базування сил Тихо-океанського флоту» (нині флот базується головним чином у Владивостоку та на Камчатці).

Шойгу й раніше виступав за розміщення військово-морських баз на Курилах, зокрема — на островах, які Японія називає своїми «північними територіями». До того ж  останніми роками тут постійно відбувається «планове переозброєння» наявних з’єднань і військових частин. У вересні 2015 року на Курилах заступили на чергування підрозділи ПРО із зенітними ракетними комплексами «Тор-М2У». Нинішнього року в рамках «планового переозброєння» з’являться берегові ракетні комплекси «Бал» і «Бастіон» (призначення обох — захист узбережжя та військово-морських баз, ураження надводних кораблів тощо; протикорабельна надзвукова самонавідна ракета «Яхонт», якою оснащено БРК «Бастіон», наприклад, здатна вражати ціль на відстані 300 кілометрів, а боєкомплект може мати до 36 таких ракет). Поповниться арсенал і безпілотниками нового покоління «Елерон-3». Отака «окраса» чекає на Курили.
«Заспокоїти» сусідів Росії, і головним чином Японію, яка прагне повернути чотири острови «північних територій», вирішив і голова комітету з оборони та безпеки Ради Федерації Росії Віктор Озеров. Він закликав Японію не розглядати базування військових кораблів на Курилах як якусь загрозу, адже ніхто не має на увазі, «що туди буде переведено весь Тихоокеанський військовий флот». І взагалі величина і кількість кораблів цього флоту залежатиме «від якості відносин з Японією та іншими державами Азіатсько-Тихоокеанського регіону». Ну що це, як не шантаж?
Звісно, реакція Японії не забарилася. «Ми стривожені коментарями міністра оборони Шойгу, — заявив на прес-конференції генеральний секретар уряду Йошіхіде Суґа. — Ми також довели до відома: якщо такі дії призведуть до посилення російської військової інфраструктури на північних територіях, це буде несумісно з позицією Японії». Суґа повідомив, що Японія проінформувала про це російську сторону дипломатичними каналами. Зустріч із цього приводу відбулася також між відповідальними працівниками МЗС Японії та російського посольства в Токіо.
Однак практика російсько-японських відносин, як і відносин Росії з іншими країнами, доводить, що будь-які заклики, застереження, аргументація, як і загалом міжнародні норми, на Росію не діють. З елегантністю слона у крамниці з посудом вона руйнує будь-які домовленості та добрі відносини між країнами. А у випадку з Японією такі «неелегантні випади» чомусь завжди відбуваються напередодні важливих зустрічей «у верхах». Навряд чи перспектива наїжачених військовими базами Курил створює найкращий фон для зустрічі Шіндзо Абе та Володимира Путіна, яка передбачається у травні, й переговорів щодо мирного договору між Росією та Японією.

Токіо.