Причина урядової кризи — гібридна агресія

Таке переконання висловили представники фракції «Народний фронт». Андрій Левус, зокрема, звернув увагу на «елементи нової гібридної внутрішньої атаки проти України, ініційованої Російською Федерацією». Реалізаторами цього плану, за його словами, є народні депутати від Опозиційного блоку.

У парламенті днями зареєстровано проект так званого плану Медведчука, каже законотворець. Зроблено це руками представників Опозиційного блоку. Документ за їх авторством фактично дозволяє федералізацію країни з подальшим її розколом, наголосив Андрій Левус. Йдеться про можливість створення міжобласного територіального об’єднання Донбас, яке матиме свого голову, а, на думку парламентарія, це буде фактично президент, свій парламент, народна міліція і право на зовнішньополітичну діяльність. Подібні законодавчі ініціативи, спрямовані на розчленування України, стверджує народний депутат, вже неодноразово реєструвалися в парламенті й гаряче обговорювалися в суспільстві. Нині «Народний фронт» збирає підписи під зверненням до правоохоронних органів з вимогою заарештувати Віктора Медведчука, як автора таких ідей, і припинити діяльність організації «Український вибір», щоб «не допустити повторення сценарію «російської весни №2».

Зловити кулю можна просто на вулицях столиці

Представник фракції «Самопоміч» Віктор Кривенко звернув увагу парламентської спільноти на проблему жорстокого поводження з тваринами. У такий спосіб він відреагував на численні повідомлення захисників тварин, які скаржаться на те, що безсилі у боротьбі за права братів наших менших. Народний депутат наголосив, що в шкуродерів, які вбивають собак просто на вулицях міста, є навіть власні сайти. А бездіяльність правоохоронних органів призводить до того, що цей контент є абсолютно доступним для кожного.

Його слова підтверджують громадські активісти, які опікуються тваринами. Так, власниця притулку для чотирилапих Олександра Мезінова повідомила, що в Києві на звірства відносно тварин компетентні органи не реагують. «Патруль ще приїжджає, каже вона, — але на рівні слідства справи глухнуть». Притулки нині переповнені скаліченими песиками, яких рятують волонтери. Собаки гинуть здебільшого від отруєнь, але останнім часом реєструють і вогнестрільні поранення. Кулю беззахисні істоти можуть упіймати і в центрі столиці, і в спальних районах. «Ми постійно звертаємося до влади по допомогу, але без наслідків», — каже жінка.

Її колега, волонтер Аліна Костенко також говорить про бездіяльність правоохоронців. «Поліція не відповідає, прокуратура мовчить», а відтак зоозахисники шукають порятунку, піднявши проблему на вищий, законотворчий, рівень.

Бандитів до виборів не допустять

Вибори на окупованій території необхідно проводити тільки після того, як будуть виведені всі війська і роззброєні бандформування. Таку позицію фракції Блоку Петра Порошенка висловив її представник Валерій Пацкан.

Для того, щоб процес народного волевиявлення пройшов без ексцесів, варто прийняти низку документів, вважає парламентарій. Група народних депутатів нині працює над законодавчим актом, який унеможливить обрання тих, хто брав безпосередню участь у бандформуваннях так званих днр та лнр, хто причетний до актів насильства над мирним населенням. «Законопроект дуже важкий, — сказав В. Пацкан, як один із його авторів. — Зараз опрацьовується норма, яка стосується позбавлення громадянства». Народний обранець пообіцяв максимально долучати до цієї роботи експертне середовище. Очікується також висновок від фахівців Конституційного Суду, адже порушується одна із норм Основного Закону. Але цей документ сто відсотків буде, запевнив депутат. Уже найближчим часом його зареєструють в парламенті. «Коли б не відбулися наступні вибори — через півроку, рік чи два -вони повинні пройти в правовому полі, сказав парламентарій. — І в цих виборах бойовики участі не братимуть».