На Луганщині уповільнився процес створення об’єднаних територіальних громад. У регіональному офісі реформ це пояснюють тим, що більшість районів області зайняли очікувальну позицію і спостерігають за результатами роботи тих громад, які пройшли вибори. Зокрема, за Білокуракинською та Новопсковською громадами. «Чесно кажучи, після проведення виборів минулого року, поки формувалися відносини між обраними сільськими, міськими, селищними головами, депутатським корпусом, формувалися виконавчі органи, до кінця року спостерігалося певне затишшя. Сподівалися, що в новому році робота оптимізується, проте так не сталося», — визнає консультант офісу реформ Сергій Тихоновський. Однак, за його прогнозом, на цих територіях можна створити другу хвилю активності та просуватися далі цим шляхом. Наразі виділено шість громад, з якими проводиться більш активна робота.
Консультант офісу реформ у Луганській області Людмила Євсєєва в цифрах показала, як об’єднання територіальних громад може поліпшити фінансову ситуацію на місцях. Зокрема, об’єднана Білокуракинська територіальна громада значно збільшила надходження з податку з фізичних осіб. Планується, що в 2016 році тут зберуть 12,9 мільйона гривень, тоді як у 2014-му цей податок по Білокуракинському району становив 3,9 мільйона гривень. Тобто фактично в три рази більше, ніж до об’єднання. Поліпшилась ситуація за цими показниками і в Новопсковській об’єднаній територіальній громаді. Наприклад, фактичні надходження податку на доходи фізичних осіб за січень 2016 року становили 673 тисячі гривень, а в січні 2014-го — 299 тисяч гривень.
На думку Людмили Євсєєвої, цифри наочно показують ефективність створення територіальних громад у бюджетному питанні. Щодо субвенцій для об’єднаних громад — для інфраструктури Луганської області вони плануються в розмірі 19,2 мільйона гривень: 14,7 мільйона гривень для Білокуракинської об’єднаної територіальної громади і 4,5 мільйона гривень для Новопсковської.

Луганська область.