На операційному столі у Каховці помер трирічний малюк.

 

Безпрецедентний фактрайонним лікарням Херсонщини заборонили оперувати хлопців та дівчат віком до шести років, зобов’язавши медиків евакуювати малюків для цього виключно в дитячу обласну клінічну лікарню. Підставою для цього стала трагедія у лікарні Каховського району області, де просто на операційному столі помер трирічний Семен Федотов. Йому начебто робили просту операцію з видалення апендициту, але закінчилася вона фатально. Тепер батьки Семена звинувачують лікарів і вимагають притягнути їх до кримінальної відповідальності. А лікарі висувають претензії і до батьків.

 

На знімку: одна з останніх світлин Семена Федотова.

 

Фото з архіву родини Федотових.

 

– Треба визнати: недоліки в роботі наших лікарів справді були – спрацював, як то кажуть, людський фактор. Через це завідуючий реанімаційним відділенням ЦРЛ Володимир Алмазов написав заяву на звільнення, ще двоє фахівців пройдуть позачергову переатестацію. Колеги також переживають, – розповів кореспонденту «Голосу України» головний лікар Каховської райлікарні Олександр Віттіх. – Але хірурги кажуть, що дитину привезли на операцію надто пізно. Живіт маленького пацієнта був твердим наче дошка. З апендициту у нього розвинувся перитоніт, почався сепсис. За всім бажанням, врятувати його було важко.

 

У свою чергу, родина Семенка стверджує, що в тій самій районній лікарні синочка поклали спершу не в хірургічне, а в терапевтичне відділення. І звертали увагу не стільки на болі в животі, на які скаржився малюк, а на високу температуру. До хірургії пацієнта спрямували тільки за дві години по тому. І можливо, якраз це запізнення й призвело до того, що життя дитини обірвалося, ледве розпочавшись.

 

До речі, експерти також підтримали позицію батьків. Ось яку офіційну інформацію з акту за наслідками службової перевірки оприлюднила прес-служба Херсонської облдержадміністрації.

 

Цитата. «Результати перевірки показали, що медична допомога, яка надавалася дитині в Каховській центральній центральній районній лікарні, не відповідає вимогам клінічних протоколів. А смерть дитини є відворотною та пов’язана з недоліками при наданні медичних послуг. Результати службової перевірки будуть направлені до правоохоронних органів».

 

З повідомлення прес-служби Херсонської ОДА.

 

Лікарські помилки, що призводять до тяжких наслідків, на Херсонщині – не рідкість. Лише торік був гучний скандал, пов'язаний із тим, що під час оперування породіллі Тетяни Вількович у Скадовській райлікарні в черевній порожнині пацієнтки просто забули …дві медичні серветки. Жінку та мати двох дітей довелося оперувати вдруге – уже в обласному центрі.

 

Що ж до трагедії в Каховці, то тут до лікарських помилок додався ще й фактор епідемії. У лютому, коли до тутешньої ЦРЛ привезли Семена Федотова, тут через спалах грипу та пневмонії на денному стаціонарі знаходилося до 140 дітей та підлітків. Це була також смертельна загроза, і на її відвернення у першу чергу орієнтувалися люди в білих халатах. В умовах такого напливу пацієнтів помилитися й справді неважко. Потрібен величезний досвід клініциста, аби швидко визначити, що «вдарило» по дитячому організму. Вочевидь, у лікарів його не вистачило.

 

Медики свою роботу зробили невдало, але ціна їхній помилці – не догани. А маленька могилка на міському кладовищі.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України