У Кременчуці на площі перед будівлею міськради відремонтований бронеавтомобіль "Спартан" (на знімку) врочисто передали воїнам 95-ї окремої аеромобільної бригади ЗСУ. Його приймав Герой України командир батальйону десантників Ігор ГЕРАСИМЕНКО.

Фото з сайту ПАТ "АвтоКрАЗ".

 

Йдеться саме про той броньовик, за допомогою якого рятували життя нашим "кіборгам" під час героїчної оборони донецького аеропорту. Ним туди і звідти перевозили бійців. Машина неодноразово потрапляла під шалений обстріл ворога, тож одержала пошкодження, здавалося, взагалі несумісні з подальшою експлуатацією. Десантники навіть жартома називали броньовик "двохсотим"... Зрештою виготовлений на Кременчуцькому автозаводі "Спартан" із численними "пораненнями" привезли на рідне підприємство для відновлення.

 

З міського бюджету на ремонтні роботи виділили близько 400 тисяч гривеньЧастину витрат КрАЗ узяв на себе. На заводі повністю замінили передній і задній мости броньовика, диски коліс та гуму, посічене кулями лобове скло... Загалом заміни або ремонту потребували 89 вузлів і деталей. Водночас заводчани врахували побажання військових щодо вдосконалення свого дітища. Зокрема, була нарощена броня поворотної башти, підсилені балки переднього мосту, встановлені ширші шини вітчизняного виробництва. Власне, майже вся нова "начинка" виготовлена в Україні.

 

Влаштувавши своєрідний тест-драйв бронеавтомобіля просто на згаданій площі у присутності багатьох кременчужан, Ігор Герасименко подякував керівникам та мешканцям наддніпрянського міста за такий потрібний нашим воїнам подарунок. І водночас запевнив їх у тому, що загартований у боях "Спартан" і далі нестиме службу на передовій, наближаючи нашу спільну перемогу. В Кременчуці Герой України провів також Урок мужності. Присутні на ньому школярі передали нашим воїнам свої творчі подарунки та солодощі.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтавська область.

 

Голос України