Витрачали, особливо не шкодуючи

Про те, як важко знайти буквально кожну гривню для державної казни, знають всі. Так само як і про те, що бюджетних грошей не вистачає навіть на найнеобхідніше. Тож ставлення до цих коштів мало би бути особливо бережливим, а витрачання — дуже продуманим. Та виявляється, що їх не тільки особливо не шкодують, а ще й просто розбазарюють і розкрадають. Кричущі факти оприлюднили представники Держфінінспекції в Хмельницькій області.

Ідеться насамперед про те, як державними грошима розпоряджаються бюджетні установи та їх керівники, ті, хто мав би найбільше їх берегти і цінувати. А головне — дбати, щоб казна не пустіла, а наповнювалася. Та виявляється, все навпаки.

Посадові особи місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування зуміли «попрацювати» так, що бюджети усіх рівнів, підприємства, установи та організації недоотримали, а також незаконно і не за призначенням витратили 42 мільйони гривень.

Причому серед «лідерів» — сфера освіти, органи державної влади і оборони, система ЖКГ та установи соціального захисту, охорони здоров’я, культури, тобто ті, хто найбільше потерпає від безгрошів’я.

Крім того, за підсумками державних фінансових аудитів виявлено факти неефективного використання державних коштів та майна майже на 54 мільйона гривень. Лише після ревізій дванадцяти районних і міських органів освіти з’ясувалося, що там було втрачено фінансових і матеріальних ресурсів на 4,2 мільйона гривень. А під час ревізій дев’яти лікарень та поліклінік виявлено фінансові порушення, що призвели до втрати понад трьох мільйонів гривень. І сталося це не випадково чи через банальний недогляд. Правоохоронці встановлюють, хто злочинно крав державні гроші — за результатами ревізій правоохоронні органи розпочали чотири досудових розслідування. При цьому використовувалися найрізноманітніші шляхи і методи. І формально крадіжок та розтрат начебто і не було. Але все одно кошти зникали просто в нікуди.

Так, у Хмельницькому спеціалізованому ліцеї-інтернаті поглибленої підготовки в галузі науки будівельній фірмі передали права користування земельною ділянкою в 1,3 гектара для будівництва житлового будинку без проведення продажу на конкурентних засадах цієї території.

А у Подільському державному аграрно-технічному університеті та двох його структурних підрозділах встановлено порушення, що призвели до втрат на 1,3 мільйона гривень.

Махінації виявили і з субвенціями

Ревізори не оминули своєю увагою і перевірками такої поширеної нині практики, як використання коштів, передбачених на субвенцію з державного бюджету місцевим. Гроші мають іти на погашення заборгованості, що виникла через різницю в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення. Та при детальному вивченні проблеми було встановлено, що п’ять підприємств— одержувачів субвенції включили до розрахунків обсягу заборгованості з різниці в тарифах на послуги з теплопостачання населенню для відшкодування з державного бюджету зайві 1,7 мільйона гривень.

За своє не боролися

Не всі представники влади на місцях прислухалися до закликів використати всі можливі резерви для наповнення своїх же бюджетів. Приміром, у Війтівецькій селищній раді Волочиського району недоотримали 1,3 мільйона гривень коштів пайової участі забудовника у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури селища. Для невеликого населеного пункту, котрий просто потерпає від нестачі грошей, такі втрати просто недопустимі.

А після ревізії бюджету п’яти об’єктів у Старокостянтинові фінінспектори повідомили про фінансові порушення, що призвели до втрат 6,6 мільйона гривень. За цими даними, переданими до правоохоронних органів, уже розпочато два досудових розслідування. Через такі «недоліки» в роботі влади за кілька останніх років у Віньковецькому районі бюджети недоотримали майже два мільйони гривень.

Загалом же через те, що не були проведені перерахування плати за оренду державного та комунального майна, неправильно нараховані ціни при реалізації майна, надання у користування природних і матеріальних ресурсів бюджетними установами, підприємствами та організаціями області, втрачено понад одинадцять мільйонів гривень.

Каламутні води держзакупівель

Вони приносять чималу вигоду тим, хто намагається «виловити» в них свою копійчину. З року в рік виявляється чимало порушень при закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти. Але зупинити ці тенденції не вдається. Тільки за останній рік ревізори називають суму втрат у 2,6 мільйона.

Щоправда, говорять і про те, що вдалося таки запобігти незаконному витрачанню бюджетних коштів на закупівлю товарів, робіт та послуг, скасувавши торги та розірвавши договори майже у півсотні випадків. Якби цього не сталося, бюджет міг втратити понад 72 мільйони гривень.

Та що найгірше, навіть виявлені ревізіями та перевірками факти порушень державних закупівель та фінансово-бюджетної дисципліни усувати дуже проблематично. А про те, щоб якось впливати на неефективні управлінські рішення керівників усіх рівнів, навіть говорити не доводиться.

— Із виявленої протягом минулого року суми фінансових порушень, що призвели до втрат, дотепер не усунуто 64 відсотки. А з наданих за результатами державних фінансових аудитів 69 пропозицій торік враховано менше половини, — повідомив керівник Держфінінспекції в Хмельницькій області Володимир Крупа.

Приміром, з одинадцяти пропозицій щодо ефективності використання бюджетних коштів на підготовку кадрів професійно-технічними закладами освіти області за два з половиною роки враховано усього шість, а з десяти, що стосувались обласної програми поліпшення кінообслуговування населення області, — жодної.

У результаті втрачаємо сотні мільйонів, а відшкодовуємо лише незначну частку цих втрат. Фінінспекторам вдалося добитись того, що за рік все-таки було відшкодовано втрати від різних порушень на понад вісімнадцять мільйонів гривень. А до бюджетів усіх рівнів, бюджетних установ, організацій та підприємств додатково надійшло більш як два мільйони. Економічний ефект від впровадження 29 пропозицій, наданих за результатами проведених аудитів, становив 8,6 мільйонів гривень.

Добре, що хоч частину таких дорогих бюджетних коштів вдалося вберегти від крадіжок і марнотратства. Але вражає те, з якою легкістю значно більші суми десь розтікаються і щезають безслідно. І ніхто не наважиться поставити рішучий заслін таким злочинам.

Хмельницький.