«Ми вибачаємося перед усіма французами за те, що не змогли переконати правих підтримати громадську думку щодо посилення правової бази у боротьбі проти тероризму» — саме з такими словами звернувся до французів у середу перший секретар Соціалістичної партії Жан-Крістоф Камбаделіс після заяви президента Франсуа Олланда про відмову від проекту внесення змін до Конституції про позбавлення громадянства за тероризм та можливості запровадження надзвичайного стану. Після чотирьох місяців палких суперечок, відставки міністра юстиції та напружених дебатів французький уряд ухвалив рішення поставити хрест на скандальному законопроекті.

Запропонована президентом після кривавих паризьких терактів 13 листопада реформа спричинила здивування навіть у лавах однодумців Франсуа Олланда. На думку міністра юстиції Крістіана Тобіра, рішення позбавляти громадянства певну категорію французів (осіб із подвійним громадянством) ризикує створити нерівність прав громадян перед правосуддям. «Такі заходи не зможуть переконати терористів не підриватися в «Батаклані», — заявив 15 грудня і прем’єр-міністр Мануель Вальс. Зауваження здається слушним, адже смішно думати, що терористи-смертники, які готові пожертвувати своїм життям, здатні відмовитись від своїх планів через страх втратити громадянство.
Незважаючи на перші суперечки, Державна рада Франції вирішила таки схвалити реформу, запропоновану президентом, але наполягла на внесенні змін до Конституції, зауважуючи, що одного закону може бути недостатньо. У свою чергу, Мануель Вальс запропонував поширити заходи з позбавлення громадянства на всіх громадян, без винятку, в разі їх судимості за статтею про тероризм. Саме в такому вигляді новий законопроект ухвалила Національна асамблея 10 лютого. Залишалося, щоб закон схвалив і Сенат. Проте саме незгода між Сенатом та Національною асамблеєю загнали Франсуа Олланда у глухий кут. Національна асамблея навіть не хоче чути про закон для окремої категорії населення, а Сенат відмовляється «виробляти апатридів» — людей без жодного громадянства, вимагаючи повернутися до попередньої версії законопроекту, з якою не погоджується Національна асамблея. Замкнуте коло — не більше 
не менше...
«Я вирішив закрити конституційні дебати, але я не відступлюся від зобов’язань стосовно безпеки країни, які я на себе взяв», — заявив президент Франції у середу, 30 березня. Прагнучи національної єдності в боротьбі проти тероризму, напередодні президентських виборів, що мають відбутися наступного року, Франсуа Олланд дав своїм супротивникам привід підірвати його авторитет у найважливішому на сьогодні для Франції питанні. «Це дуже прикро, коли парламентарії не здатні знайти спільну мову, навіть для того, щоб боротися з тероризмом», — поскаржився журналістам Жан-Крістоф Камбаделіс. Теракти терактами, але в перегонах за президентське крісло політична еліта готова на все, навіть нехтувати безпекою власних громадян.
За пристрастями навколо цього законопроекту протягом останніх чоти-рьох місяців уважно стежили в Україні, сподіваючись, що Франція створить прецедент, і офіційний Київ, скориставшись французьким досвідом, знайде можливість позбавляти громадянства бойовиків, які зі зброєю в руках воюють проти власної держави. Але очевидно, що тепер в цьому питанні Україні доведеться торувати свою доріжку.

Париж.