На озброєнні Болгарської армії нині перебуває сім військових літаків МіГ-29 російського виробництва. Їх утримування обходиться країні дуже дорого, оскільки запасні частини закупаються у Росії. Щоб позбутися цієї залежності, уряд Болгарії в середу ухвалив рішення стосовно закупівлі цілої ескадрильї нових винищувачів чи таких, які були в користуванні. Крім них, міністерство оборони планує придбати і два бойові кораблі для посилення своєї бойової потужності в Чорному морі, а також двигуни для п’яти МіГів.

І хоча міністр не сказав, де конкретно закуповуватимуть літаки, болгарські журналісти припускають, що йдеться про країни-члени НАТО: ті, що були в користуванні, — у Греції, Бельгії, Голландії та Португалії, а нові — в США чи Швеції. Принаймні, із цими країнами вже велися перемовини.
«Зараз у нас сім літаків МіГ-29, які виконують завдання з охорони повітряного простору, а після купівлі двигунів їх буде, ймовірно, 12», — заявив міністр. Їх встановлять на болгарські літаки польські фахівці. Закупівля нової ескадрильї означає: країна отримає від 12 до 19 сучасних винищувачів, що надалі дозволить країні повністю відмовитися від російської техніки. Міністр оборони Болгарії Ніколай Ненчев повідомив, що загальна вартість проекту відновлення і посилення боєздатності країни становитиме майже 2,5 млрд. левів (1,7 млрд. доларів).
Через високу вартість проекту його реалізація розрахована на п’ять років. Цю програму переозброєння армії і витрати на неї має затвердити парламент Болгарії.