«Війна Росії проти України довела, що слабкість провокує агресію, в той час як сильна країна може стримати агресора. Тому дуже важливо, що наші партнери допомагають нам стати сильними в усіх відношеннях — політичному, економічному і військовому». Про це Президент України Петро Порошенко наголосив під час виступу на форумі «Битва України за свободу триває» у Капітолії (Вашингтон).

Для успіху нашої держави є критичною підтримка міжнародних партнерів у досягненні миру, і Захід не може здатися в питанні України, а санкції проти Росії повинні зберігатися, цитує прес-служба глави нашої держави головні тези виступу.

Президент вкотре акцентував увагу на тому, що наша країна платить дуже високу ціну за війну з РФ — багато загиблих, вимушених переселенців, 7% території окуповано та майже 20% економіки захоплено чи знищено. Він також зазначив, що Москва не виконує Мінські домовленості, продовжуючи посилати війська, важке озброєння і боєприпаси в Україну.

Петро Порошенко  під час свого виступу (на знімку) нагадав, що Україна підготувала санкційний список, який він підписав напередодні від’їзду, стосовно осіб, причетних до організації судилищ проти українських патріотів — Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка. Перелік містить 84 персони, до яких застосовуватимуться безстрокові персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи.

«Сподіваємось, що наші американські і європейські партнери приєднаються до цієї ініціативи», — наголосив Порошенко.

Президент сказав, що якщо міжнародні санкції проти Росії буде знято, то вбивства українців залишаться без покарання. «Чи може хто-небудь на Заході прийняти це? Впевнений, що ні. Без стійкого миру на Донбасі санкції повинні залишатися. Без відновлення суверенітету України в Криму санкції повинні залишатися. Без нового російського ставлення до відносин санкції повинні залишатися. Все, що менше, стане компромісом, який коштуватиме цінностей та справедливості», — наголосив Порошенко.

Глава держави згадав і про нинішню урядову кризу: «Ми повинні вийти з неї більш стійкими до внутрішніх і зовнішніх шоків». Він наполягає, що формування нового уряду і коаліції в парламенті повинно відбуватись на чітких принципах, з чіткою програмою, яка ґрунтуватиметься на зобов’язаннях МВФ, Угоді про асоціацію з ЄС та боротьбі з корупцією. Вихід з кризи Порошенко бачить можливим до кінця цього тижня.

Укотре підтримав Україну і представник Польщі. Президент країни Анджей Дуда у своєму виступі у Вашингтоні заявив, що окупація Росією Криму була небезпечним прецедентом у міжнародних відносинах, на який не можна погоджуватися: санкції повинні тривати до відновлення територіальної цілісності України. Він наголосив, що анексія Росією Криму є порушенням міжнародного права і «дуже небезпечним прецедентом», до якого НАТО має серйозно поставитися.

Нагадаємо, що цього тижня у Вашингтоні проходить Саміт з ядерної безпеки, в якому братимуть участь глави понад п’ятдесяти держав.

У рамках візиту Президент України також планує двосторонні зустрічі з міжнародними лідерами, зокрема з віце-президентом США Джо Байденом.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента).