Лікарі просять допомоги

Протягом останніх кількох тижнів до народного депутата від Блоку Петра Порошенка Костянтина Яриніча звернулися десятки представників медичних установ, профспілкових організацій та просто лікарів. Вони турбуються з приводу оприлюдненого Міністерством соціальної політики спільно з державною службою з питань праці проекту постанови Кабміну про затвердження списків виробництв, робіт, професій та показників, які дають право на пенсію за віком на пільгових умовах. Із списків без належного обґрунтування виключено фактично весь перелік професій та посад в охороні здоров’я, каже парламентарій. Пільги для медиків пропонують залишити тільки тому, хто під час виконання своїх службових обов’язків уже заразився вірусом імунодефіциту людини. «Для мене — це верх цинізму, непрофесійності та недалекоглядності», — наголосив народний обранець. За його словами, із переліку тих, хто може розраховувати на пільгову пенсію, виключено, наприклад, посади лікаря-рентгенолога, рентген- лаборанта, працівників, які мають справу із радіоактивними речовинами, фахівців патологоанатомічних бюро, тих, хто працює в туберкульозних диспансерах, тощо.
На засіданні Комітету з питань охорони здоров’я за пропозицією К. Яриніча це питання розглянули й одностайно підтримали проект звернення до Кабінету Міністрів. У ньому міститься рекомендація негайно створити міжвідомчу комісію із залученням усіх зацікавлених представників центральних органів виконавчої влади, парламентських комітетів та профспілок для узгодження галузевих пропозицій до проекту списків. Народні депутати також вирішили не приймати проект урядової постанови, доки комісія остаточного не опрацює запропонований перелік пільговиків.

Подолати вето, щоб студенти не опинилися на вулиці

Після ухвалення закону, згідно з яким професійно-технічні училища перейшли на фінансування місцевих бюджетів, викладачі та учні не отримують ані зарплат, ані стипендій, не здійснюється також харчування у закладах, які потрапили під дію цього документа. На таку проблему звернув увагу представник групи «Відродження» Василь Гуляєв. Парламентарії вже ухвалювали низку законів, які частково могли б вирішити це питання, каже він, але, на жаль, глава держави наклав на ці документи вето, не подавши жодних альтернативних ініціатив. «Наша політична сила наполягає на тому, щоб Верховна Рада розглянула ці проекти змін на предмет подолання президентського вето», — наголосив народний обранець. Він нагадав, що в ПТУ здебільшого навчаються діти із малозабезпечених сімей. Без стипендії їм прожити не так уже й просто. Водночас перед загрозою закриття — самі навчальні заклади. Уже завтра їхні потенційні студенти можуть опинитися просто на вулиці й заробляти гроші тими способами, які їм відомі, застерігає парламентарій.