Процес дорогий, але дуже потрібен країні. Починати проведення реформ необхідно саме з Міноборони. Про це заявив на другому засіданні Ради реформ військового відомства міністр оборони України генерал армії Степан Полторак. Щоправда, потім він уточнив, що процес «стабілізації й відновлення ЗСУ», розпочатий раніше, триває. І хоча проводити його в умовах, коли на сході нашої країни йдуть бойові дії, украй важко, але виходу немає. Зволікання може мати непередбачувані наслідки. Тому реформу армії планують завершити до кінця 2020-го. А переформатувати профільне міністерство — на два роки раніше. Торкнеться реформа оптимізації структури апарата й кількості співробітників, яких попередньо перевірять на профпридатність і чесність (за допомогою поліграфа). Скорочення буде не механічне й з дотриманням Трудового кодексу, пообіцяв генерал армії.

Процедуру переатестації намагаються зробити максимально прозорою: у комісії, які оцінюватимуть рівень компетенції держслужбовців і військових, котрі працюють у МО, також увійдуть громадські активісти, волонтери, ветерани АТО.
Крім цього, Степан Полторак анонсував перерозподіл функціональних обов’язків серед своїх підлеглих. А також акцентував увагу на рівні відповідальності, яка буде їм делегована.
Дві сотні «зайвих людей» — таке число співробітників, у послугах яких центральний апарат Міноборони більше не має потреби. Щоправда, кращу частину своїх «двохсотих» відомство має намір відправити для посилення в територіальні підрозділи. А от з рештою, яка покаже низький рівень на переатестації, попрощаються...
Показову процедуру прощання (не з людьми, а з паперами) провів під час засідання реформаторського комітету міністр Полторак. Він підписав наказ, що анулює дію понад 400 попередніх документів МО, які гальмують проведення реформ. Цьому тактичному ходу передував аудит відомчих наказів за попередні роки.
Стратегія реформ озвучена, тактика — зрозуміла, і кошти для нововведень є. Як запевнив Степан Полторак, військовий бюджет у розмірі 55,5 млрд. грн., передбачений на цей рік, дає змогу забезпечити проведення намічених перетворень і створити передумови для їхнього продовження.
Багато в чому питання фінансування стало визначальним для підняття престижу контрактної служби. За кілька місяців 2016-го контракт із армією вже підписали 18 тисяч співгромадян. Це переважно ті, хто вже має бойовий досвід. Для порівняння, в 2014—2015 рр. кількість таких охочих обчислювалася щомісяця в середньому в 300 осіб.
— Сьогодні ми розраховуємо, що цей показник підвищиться до 6—7 тисяч на місяць. Це вже дало змогу почати процес демобілізації четвертої хвилі, у рамках якої на «гражданку» мають повернутися 45 тисяч військовослужбовців, — прокоментував генерал Полторак.