Гори безгоспних хімікатів знову відшукали на Херсонщині

 

Мільйони бюджетних гривень пішли на вивезення на перезатарювання сховищ старих отрутохімікатів на Херсонщині протягом десяти минулих років. Тоді ж чиновники запевняли, що екологічну проблему майже вирішено, і принаймні свою гостроту вона вже втратила. Та варто було новій владі краю розпочати інвентаризацію цих сховищ, як усі ілюзії розвіялися. У Білозерському, Бериславському, Каланчацькому і навіть курортному (!) Генічеському районах експерти виявили ні багато ні мало 1887 тонн безгоспної хімії.

 

Але найнебезпечніше те, що бетонні резервуари, до яких добрива, пестициди та гербіциди «перезатарювали», вже протікають, і небезпечні речовини отруюють повітря та ґрунтові води. Та й самі сховища знаходяться у жахливому стані. Користуючись відсутністю охорони, ті ж місцеві жителі їх розбирають на дармові будівельні матеріали та метал для продажу на брухт. Те, що «подаруночки» просякнуті токсичними зєднаннями їх, схоже, не дуже-то й хвилює.

 

Аби уникнути чергової екологічної напасті, місцева влада зреагувала за принципом: «Наша пісня гарна й нова, починаймо її знову». До уряду України готують запит про виділення з державної скарбнички коштів на вивезення безгоспних отрутохімікатів за межі краю, та їх утилізацію на одному з підприємств Західної України. Заступник голови Херсонської ОДА Вадим ЧАБАН розповів кореспонденту «Голосу України», що вартість робіт оцінюється у 93,5 мільйонів гривень.

 

Таких коштів у обласному і тим паче районних бюджетах немає, тому надія тільки на центральну владу. Але не факт, що потрібна сума знайдеться в держбюджеті. І що її знову не розкрадуть, а херсонці по тому не залишаться «біля розбитого корита», себто обабіч дірявих бочок із отрутою.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

 

Голос України