Біля міста Золоте почав роботу перший в Луганській області автомобільний пункт пропуску через лінію розмежування зони АТО. Коридор "Лисичанськ -- Горське -- Золоте -- Первомайск -- Стаханов" затверджений державними відомствами України, уповноваженими для вирішення цього питання, а також погоджений у рамках роботи Трьохсторонньої контактної групи в Мінську

 

На знімках:

 

Після урочистої церемонії відкриття прикордонники розійшлися по своїх робочих місцях

 

Процес оформлення документів
  

Насамперед слід зазначити, що свою роботу КПВВ "Золоте" повинен був розпочати ще в лютому, але через постійні обстріли з боку бойовиків "ЛНР" будівельники зупиняли роботи, побоюючись за своє життя. За словами голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки, до останнього моменту існували сумніви і щодо відкриття КПВВ саме 31 березня, бо за три дні до цього район пункту пропуску також обстріляли.

 

Та все ж таки його відкрили. Урочистості з цього приводу були короткими. Тільки-но на флагштоку підняли прапор і відлунав Гімн України, прикордонники, працівники фіскальної та митної служби розійшлись по робочих місцях. За добу КПВВ "Золоте" пропускатиме до 5 тисяч людей та 1500 машин. Що стосується авто вантажних, то коридором можуть користуватись лише машини з гуманітарною допомогою. Пункт пропуску забезпечений усіма технічними засобами контролю, робочі місця оснащені кондиціонерами, мобільним зв'язком тощо. І Георгій ТУКА, і начальник Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України полковник Сергій БІДИЛО не виключають, що з боку окупаційної частини Луганщини можуть бути провокації, тому для безпеки всіх, хто тут перебуватиме, - і військових, і мирних жителів, передбачено три бліндажа, 300 метрів окопів та 150 метрів бетонного укриття, яке може сховати до 200 людей. До речі, КПВВ розташоване всього за 500 метрів від лінії розмежування.

 

Пункт пропуску відкрився своєчасно, однак людей і машин зранку було небагато. Близько десяти легкових авто та до тридцяти людей оформляли свій перехід на окуповану територію. Ті громадяни, з якими вдалося поспілкуватись, про відкриття КПВВ відгукувалися позитивно. Особливо задоволені ті, хто живе на окупованій частині регіону. Тепер вони матимуть короткий шлях, щоб добратися, скажімо, до Лисичанська, для оформлення пенсій, отримання необхідних довідок, придбання ліків, продуктів харчування чи просто провідати родичів. Щоправда, з того боку бажаючих перейти КПВВ було зовсім мало. "Швидше за все, населення непідконтрольної Україні території не мало інформації про те, що "Золоте" відкрилося", -- припустив прес-секретар Луганського прикордонного загону Руслан ГРЕХ. Зранку бойовики заявили, що не готові до пропуску людей, а так звана "народна міліція ЛНР" напередодні стала лякати населення провокаціями, які начебто готуються під час відкриття об'єкта. Мовляв, самі ж українські силовики обстріляють свій КПВВ, і мирні жителі будуть у безпеці. Тому громадянам рекомендували "поки що утриматись від використання даного пункту пропуску".

 

По обіді перші машини та частина людей, які оформили свій перехід, почали  повертатися від сепаратистського блокпоста назад. З'ясувалось, що на окуповану територію їх не пускають. Водії розповіли про накидане гілля на дорозі -- певно, для того, щоб машини не проїхали, і що біля блокпоста бойовиків "усе перекопане". Місцеві жителі, що знають таємні стежки, пішли в обхід блокпоста, незважаючи на ризик потрапити на розтяжку. Решта людей повернулися, аби не наражатися на неприємність. Бойовики знову знехтували Мінськими домовленостями. 

 

Щоби не наражати людей на безпеку, рішенням керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія ТУКИ пропуск транспорту та людей через тільки-но відкритий контрольний пункт було тимчасово зупинено. Для вирішення питання залучено представників ОБСЄ
 

Павло ВОРОНЦОВ.

Фото автора.

 

Луганська область.

 

Голос України