Продовжує загострюватися обстановка в зоні бойових дій на сході нашої країни. Проросійські військові формування задіяли практично весь арсенал забороненого Мінськими домовленостями озброєння, яке раніше мали відвести від лінії розмежування. Кількість обстрілів позицій наших сил і населених пунктів із кожним днем зростає. Так, за минулу добу (дані на 1.04) бойовики 77 разів порушували доволі умовну на воєнному Донбасі тишу. Як і раніше, гарячою точкою залишається Авдіївка, повідомляють у прес-центрі АТО.

У штабі антитерористичної операції зазначають, що важке озброєння бандитські угруповання застосовують і щодо місцевих жителів у так званій промисловій зоні. Їхня мета  —  посіяти паніку серед населення й дискредитувати українських військовослужбовців.
За інформацією групи «ІС», від одиночних вогневих нальотів гібриди поступово переходять до масованого застосування засобів ураження. При цьому різко активізувалася діяльність ДРГ противника, а також ведення ними розвідки у всіх ланках. У районі Авдіївки зафіксовано застосування бойовиками російських протипіхотних мін ПОМ-2 «Отек», які встановлюються засобами дистанційного мінування й заборонені міжнародними конвенціями.
Як повідомляє Головне управління розвідки МОУ, у районах н. п. Зайцевого й Майорська артилерійські підрозділи 3-ї окремої мотострілкової бригади бойовиків (Горлівка) 1 АК (Донецьк) намагаються витиснути сили АТО із позицій, які вони займають, шляхом ведення вогню високої щільності із застосуванням артилерійських систем калібру 122-мм і 152-мм, а також 82-мм і 120-мм мінометів. Для посилення передових підрозділів із н. п. Харцизьк до н. п. Горлівка переміщено танкову роту 3 ОМСБР.
У районах н. п. Авдіївка і Ясинувата проводиться посилення підрозділів противника. У район н. п. Красний Партизан здійснюється переміщення підрозділів окремого танкового батальйону (Макіївка). У н. п. Ясинувата на території машинобудівного заводу підтверджено зосередження двох мотострілкових рот 11-го окремого мотострілкового полку (Макіївка).
За даними української розвідки, у період з 4 по 9 квітня командування 2 АК ЗС РФ, під виглядом проведення навчань із бойовими стрільбами, планує вчинити провокаційні обстріли передових позицій сил АТО та населених пунктів, що розташовані поблизу зони розмежування. «Задум операції передбачає скоєння збройних провокацій проти ЗСУ з метою звинувачення української сторони в порушенні Мінських домовленостей і норм міжнародного гуманітарного права. Керівництво провокаційними заходами здійснюватиме безпосередньо командувач 2 АК генерал-майор ЗС РФ Є. Нікіфоров...
Для того щоб відволікти увагу спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, передбачається провести імітацію навчань 2-ї окремої мотострілкової бригади (Луганськ) за участю самого командувача й посередників із числа командирів частин і з’єднань цього корпусу в районах н. п. Шимшинівка й Успенка», — сказано в повідомленні ГУР МОУ.