Поблизу міста Золоте почав роботу перший у Луганській області автомобільний пункт пропуску через лінію розмежування зони АТО. Коридор Лисичанськ—Гірське—Золоте—Первомайськ—Стаханов затверджений державними відомствами України та погоджений у рамках роботи Трьохсторонньої контактної групи в Мінську.

Насамперед слід зазначити, що свою роботу КПВВ «Золоте» мав розпочати ще в лютому, але через постійні обстріли з боку бойовиків «ЛНР» будівельники зупиняли роботи, побоюючись за своє життя. За словами керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки, до останнього моменту були сумніви і щодо відкриття КПВВ саме 31 березня, бо за три дні до цього район пункту пропуску також обстріляли.
Проте його відкрили. За добу КПВВ «Золоте» пропускатиме до 5 тис. осіб та 1500 машин. Пункт пропуску забезпечений усіма технічними засобами контролю. І Георгій Тука, і начальник Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України полковник Сергій Бідило не виключають, що з боку окупаційної частини Луганщини можуть бути провокації, тому для безпеки людей передбачені три бліндажі, 300 метрів окопів та 150 метрів бетонного укриття, яке може сховати до 200 осіб. До речі, КПВВ розташовано лише за 500 метрів від лінії розмежування.
Пункт пропуску відкрився своєчасно, однак людей і машин зранку було небагато. Приблизно десять легкових авто та до тридцяти осіб оформляли свій перехід на окуповану територію. Ті громадяни, з якими вдалося поспілкуватись, про відкриття КПВВ відгукувалися позитивно. Особливо задоволені ті, хто живе на окупованій частині регіону. Тепер вони матимуть короткий шлях, щоб дістатися, скажімо, Лисичанська, для оформлення пенсій, отримання необхідних довідок, придбання ліків, продуктів харчування чи просто провідати родичів. Щоправда, з того боку охочих перейти КПВВ було зовсім мало. «Найімовірніше, населення непідконтрольної Україні території не мало інформації про те, що «Золоте» відкрилося», — припустив прес-секретар Луганського прикордонного загону Руслан Грех.
По обіді перші машини та частина людей, що оформили свій перехід, почали повертатися від сепаратистського блокпоста назад. З’ясувалося, що на окуповану територію їх не пускають. Водії розповіли, що на дорозі накидане гілля, а біля блокпоста бойовиків «усе перекопане». Місцеві жителі, які знають таємні стежки, пішли в обхід блокпоста, незважаючи на ризик потрапити на розтяжку. Решта людей повернулась. Бойовики знову знехтували Мінськими домовленостями.
Щоб не наражати людей на безпеку, рішенням Георгія Туки пропуск транспорту та людей через щойно відкритий контрольний пункт було тимчасово зупинено. Для вирішення питання залучені представники ОБСЄ.

 

 

Процес оформлення документів.

Фото автора.