США готові надати третій транш кредитних гарантій у розмірі 1 млрд. доларів за умови завершення процесу формування уряду в Україні. Про це повідомив американський Президент Барак Обама під час зустрічі із главою Української держави Петром Порошенком в рамках саміту з ядерної безпеки у Вашингтоні.

Лідери держав обговорили ситуацію на Донбасі та в Криму і скоординували зусилля для повної імплементації Росією Мінських домовленостей. Як повідомляє прес-служба нашого Президента, окрему увагу було приділено питанню розвитку стратегічного партнерства між Україною і США.

Під час зустрічі Порошенка із віце-президентом США Джозефом Байденом за участі державного секретаря Джона Керрі (на знімку праворуч), співрозмовники обговорили розвиток ситуації на Донбасі в контексті російської агресії.

Учасники переговорів погодилися, що для імплементації політичної частини Мінських домовленостей необхідне виконання Росією безпекових умов. Вони обговорили можливість введення міжнародної безпекової місії на Донбас та наголосили на необхідності звільнення Надії Савченко і негайного допуску лікарів до неї.

Як інформує прес-служба Президента, сторони погодилися з необхідністю продовження санкцій проти Росії до повного виконання Москвою Мінських домовленостей, а також обговорили шляхи більшого долучення США до Мінського процесу. Джозеф Байден запевнив у незмінності позиції Сполучених Штатів щодо невизнання окупації Криму.

Держсекретар повідомив про рішення США виділити додатково 335 млн. доларів на реформування безпекового сектору України, зокрема Збройних Сил, Нацгвардії і Державної прикордонної служби. Також Керрі пообіцяв найближчим часом відвідати Україну.

Петро Порошенко провів зустріч з міністром торгівлі США Пенні Пріцкер і поінформував про хід реформ в Україні, які відкривають нові можливості для залучення американських інвестицій.

Користуючись нагодою, міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин та міністр закордонних справ Австралії Джулія Бішоп підписали угоду про співробітництво в галузі використання атомної енергії в мирних цілях. А глава держави провів переговори з австралійським міністром. «Австралія прагне допомогти Україні диверсифікувати поставки уранової сировини для мирних цілей», — цитує Бішоп прес-служба Порошенка. 

Президент України запросив Прем’єр-міністра Австралії Малкольма Тернбулла відвідати нашу державу в зручний для нього час.

Також він встиг поспілкуватися з українською діаспорою  та покласти квіти до Меморіалу жертвам Голодомору 1932—1933 років в Україні у Вашингтоні.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА (прес-служба Президента).