У Полтаві під час зустрічі голови ОДА Валерія Головка з послом Болгарії в Україні Красіміром Мінчевим ішлося про відновлення та поглиблення співпраці між регіонами обох країн.

Ще за радянських часів наш обласний центр і стародавня столиця Болгарії — Велико Тирново — стали містами-побратимами, а одна з найбільших вулиць Полтави має назву Великотирнівська... Однак сьогодні, на переконання співрозмовників, міжмуніципальні партнерські зв’язки повинні розширюватися не лише у сфері культури та туризму. Надто за умов, коли на Полтавщині працюють потужні підприємства, яким конче потрібні закордонні ринки збуту, а Болгарія вже вступила до Євросоюзу й може збагатити українських виробників досвідом «просування» своєї продукції в країни ЄС.
Водночас Красімір Мінчев нагадав про особливе ставлення співвітчизників до знакового не лише для України краю. Адже неподалік Полтави, на околиці села Мала Перещепина теперішнього Новосанжарського району, місцеві підлітки в 1912 році знайшли унікальний за багатством та цінністю скарб золотих і срібних предметів, які, за свідченнями науковців-істориків, могли належати хану Кубрату. Тож болгари вважають, що саме там була могила одного з фундаторів їхньої держави, котрий жив у VІІ столітті...

Кілька років тому представники цієї країни встановили на тому місці пам’ятний знак (на знімку), облаштували підхід до нього та довколишню територію. А тепер, за словами пана посла, хочуть створити ще й меморіальний комплекс, збудувати музей і готель для організованого паломництва. Валерій Головко підтримав намір і доручив відповідним службам посприяти у відведенні землі та інших організаційно-технічних заходах для втілення згаданого проекту в життя.

Полтава.

Фото автора.