Спершу — така історія. У супермаркеті на прилавку стоять пакуночки по тридцять гривень, на яких написано «Цибулинне лушпиння для фарбування великодніх яєць». Пакуночки зовсім маленькі, з усього видно: небагато там того лушпиння. А поруч, у овочевому відділі цибуля. Продають її по вісім гривень за кіло. При цьому, засобу для фарбування залишилося лише дві упаковки, а цибулі — валом... Це я до того, що для реалізаторів, особливо продуктів харчування, щасливі дні настануть ще за тиждень-другий перед Великоднем, який християни східного обряду святкуватимуть 1 травня. У ці дні товари розходитимуться напрочуд активно, продавці підраховуватимуть прибутки, ну а нам — доведеться готувати гаманці. Плюс — на цінниках позначається урядова чехарда. Політична нестабільність ослабляє гривню в обмінниках, невідомо, чи позичатимуть тепер нам гроші іноземні кредитори. За таких умов важко покупцям очікувати від цін якихось позитивів. Перевірена зброя тут, до якої можна вдатися споживачам — купувати продукти до свят заздалегідь.

Бензин та дизпаливо
Ціни на АЗС і надалі зростатимуть — відсотків на 10. Принаймні такі прогнози озвучують експерти ринку. Літр бензину, після подорожчання у березні на гривню-півтори, у квітні може ще додати гривню- дві. Пояснення традиційне. Нафта на світовому ринку пішла вгору, водночас гривня подешевшала. Низький попит у січні-лютому і значні запаси нафтопродуктів стримували ціни на заправках. Весна і посівна активізували попит.
Борошно
У роздрібних мережах воно утримуватиметься в цінах березня, тобто на рівні 8—9 гривень за кілограм. Оптові ціни на внутрішньому ринку вже два місяці поспіль не перевищують позначку в 5,8 тисячі гривень за тонну, експортні — навіть знизилися після стрімкого скачка угору наприкінці лютого. Звісно, у квітні торгівля спробує розкачати споживчий попит, щоб таки позбутися накопичених на складах запасів. Але створити ажіотаж на борошно буде непросто. Щоб не возитися з тістом, люди менше печуть, а більше купують: небагато міських родин готують удома паски, зазвичай, беруть хлібобулочні вироби до Великодня у магазині. А на селі — свої запаси борошна. Там часто ще з осені мелють мішок-другий отриманої на пай пшениці, тож цілий рік не залежать від «магазинних» цін на нього.
Хліб
Традиційні сорти не дорожчатимуть. Ближче до кінця місяця виробники спробують заробити на здобі, калачах. Але найбільший попит у ці дні, звісно, матимуть паски.
Крупи
Найдоступнішими залишатимуться пшенична, ячна, перлова, кукурудзяна каші — в опті ці крупи коштують 5,4—5,6 тис. грн. за тонну, у роздробі відповідно 8—10 грн. за кілограмовий пакет. Пшоно від 7 тис. грн. в опті, тож на вагу у роздробі можна придбати по 8—9 грн./кг, в упаковці — від 9 до 20 грн. за кілограмовий пакет. Горох — до 10 тис. грн./т, в упаковці — від 15 до 17 грн., ваговий — 12 грн./кг. З рисом та гречкою — окрема історія. Якщо тонна гречки рік тому в опті коштувала 16 тис. грн., то нині — понад 27 тис. Рису — навпаки з 21,5 тис. грн. впала до 16,5 тис. Тож на прилавках магазинів гречка — від 30 до 46 гривень за кілограмовий пакет, і від 30 до 36 грн. — якщо брати вагову. Рис — 18 — 27 грн., ваговий — від 17 грн. Спостерігаючи за вибором споживачів у супермаркеті, можна помітити: якісна гречка, приміром, по 46,83 грн. за кг має не менший попит, ніж вагова за 30 грн. Стримуватимуть подальше зростання цін на гречку імпортні поставки — окремі супермаркети вже замовляють недорогу з Китаю.
Цукор
може незначно подорожчати. У березні кілограмовий пакет на полицях магазинів коштував 14—17 грн. за кілограм, ваговий — 13—14 грн. Якість його бажає кращого, але маємо те, що маємо. До слова, аграрне міністерство з гордістю звітує, що до ЄС цьогоріч експортовано аж 20 тис. т українського солодкого піску, що, насправді, краплина у морі. Купує його переважно Румунія, споживачів інших країн об’єднаної Європи мало спокушає наш цукор у 50-кілограмових мішках. Хоча намагаємося постачати найкращий, першої категорії. Тоді як Держрезерв, відповідно до озвучених намірів, має закупити для тривалого зберігання 2 тисячі тонн третьої категорії.
Ціни на внутрішньому ринку дещо стримує продаж Аграрним фондом запасів цукру, які потребують оновлення (по 11 грн./кг), а також імпортні поставки цукру-сирцю. У січні-лютому, за інформацією асоціації «Укрцукор», до нашої країни його надійшло 58,3 тис. т. До речі, за рік ціни на солодкий пісок у роздробі підросли майже на 50 відсотків.
Овочі та фрукти
Піст, якого дотримується частина українців, призводить до зростання цін на овочі та гриби. Цибуля, картопля, капуста, морква, які у лютому-березні дещо подешевшали, знову можуть дорожчати — повернутися на здані цінові позиції.
Хоча на деякі фрукти та тепличні овочі ціни знизяться — через невисокий попит.
І у квітні радуватимуть не надто високими цінами яблука — вже наприкінці березня на розпродажах можна було знайти економваріант по 4 грн. за кіло. За якісніші українські яблука у столичних супермаркетах треба викласти 10—15 грн. Ціни не видаються надто високими, якщо пригадати рік минулий — у цю пору просили і по 25, і по 30 гривень. Зараз виробники намагаються продати урожай, бо попит низький, а за місяць-другий, коли масово з’явиться молода зелень, редиска-полуниці, може геть упасти. Імпортні апельсини-банани, наслідуючи яблука, теж дещо подешевшали. Апельсини зустрічаються і по 20 грн./кг, банани — від 30 грн.
Молоко та молокопродукти
У квітні можуть незначно подорожчати. Та вже у травні ціни підуть вниз. Причина та сама — низький попит. Ситуацію підігріває сезон великого молока. Тому ринок переобтяжений надлишковою продукцією. За таких умов загострився конфлікт між переробниками і селянами. Перші намагаються закуповувати надоєне молоко якомога дешевше. Пояснюють: з дорогої сировини виходить дорога продукція, яка погано продається на внутрішньому ринку і зовсім не продається на зовнішньому. Селяни протестують. Один з виходів залагодження ситуації — позбутися купи посередників, які «сидять» на молоці. Але це вже інша історія.
Соняшникова олія
Ціни не зміняться. Гривня дещо зупинила падіння відносно долара, тому вони будуть такими, як у лютому-березні. Соняшник сільгоспвиробники продають по 10,6 тис. грн. за тонну. Ціна, звісно, висока, але не рекордна. Сировини достатньо, заводи працюють, тож і з вартістю олії на полицях магазинів жодних сюрпризів не повинно бути. Підвищений попит на олію напередодні Великодня зазвичай не очікується. Для випічки і промисловість, і населення здебільшого використовують маргарини. Сезонного зростання споживання по олії не спостерігається, більш менш рівномірний попит упродовж року — у середньому людина використовує її майже пляшку на місяць.
М’ясо
Торговці спробують підняти ціни — Великдень. Яловичина і зараз дорога — лопатка чи стегно без кістки в столичних супермаркетах від 80 гривень за кілограм. М’якоть свинини — від 65—70 грн./кг, ребра та фарш — майже 60 грн./кг. Тушка бройлера — від 35 грн./кг. Усе дорожчає.
Додадуть в ціні і яйця, які у березні можна було придбати по 11—14 гривень за десяток (фабричні). Виготовлення крашанок призводить до збільшення попиту. Кожна родина, яка не тримає курей, придбає два-три десятки.
Ціни на м’ясо досягнуть максимальних значень на початку травня, коли країна порине у низку свят, у містах — з традиційними виїздами на природу і шашликами.
Житлово-комунальні послуги
Прохолодний березень додав негативу — за теплопостачання доведеться викласти чимало. Втім, зважаючи на стрімке потепління, опалювальний сезон уже завершується, тож, можна сподіватися, платіжки за квітень не будуть високими.
У березні, нагадаємо, зросли тарифи на електроенергію — до 57 копійок за кВт-год (за обсяг, спожитий до 100 кВт-год електроенергії на місяць), 99 копійок (від 100 до 600 кВт-год) і 1 гривня 56 копійок (за обсяг понад 600 кВт-год) — усе це позначиться на платіжках, які оплачувати доведеться у квітні.

Анекдот до теми

Стукіт у двері. Тьотя Маня відчиняє, а там — представник «фірми», що торгує пилососами:
— Здрастуйте! — (висипає в неї під порогом сміття) — Я готовий з’їсти цю купу сміття, якщо наш пилосос не впорається з цим «брудом»!
— Ой, Боже ж мій! Я вам зараз винесу ложку! Ми вже два дні сидимо без електрики!