Кілограм гречки на ринку «Урожай» у Вінниці вже доходить до 35 (!) гривень. За таку само кількість рису просять 25—30 гривень.
Продавці не пояснюють причину «стрибка» ціни на гречку — з початку нинішнього року крупи подорожчали на дві гривні за кілограм. «Ми не встановлюємо ціни, наше діло — побільше продати», — наголошує одна з продавців. Дехто киває на підвищення курсу долара. Мовляв, за нинішнім курсом гречка взагалі стала дешевша, бо за кілограм треба віддати долар з хвостиком, а до різкого підвищення курсу платили 2—2,5 долара. А за даними департаменту економічного розвитку Вінницької ОДА, гречка на ринках області в середньому коштує на гривню дешевше у порівнянні з аналогічним показником у державі.
З оприлюдненої на сайті облдержадміністрації інформації дізнаємося, що на Вінниччині дешевшими є також інші соціально значущі товари, зокрема, яловичина, сало, яйця, ковбасні вироби. Виняток становить рис. Його продають дорожче, ніж у середньому в державі. Наскільки це відповідає дійсності, нехай читач самостійно робить висновок, порівнюючи ціни на згадані товари. За кілограм яловичої вирізки треба заплатити 95 гривень, це на 20 гривень дорожче, ніж за вирізку зі свинини. За таку само кількість сала просили 30—35 гривень. Десяток яєць з птахофабрик коштує 15—18 гривень, від домашніх курей продають по 20—22 гривні (взимку їх вартість доходила до сорока гривень за десяток). Серед інших товарів дорого продають моркву — по 15—18 гривень за кіло, майже стільки коштують яблука — 12—20 гривень. Не стали дешевші молочні продукти: 1,5-літрова пляшка молока — 15—16 гривень, півлітра сметани — 24—25 гривень, сир домашнього виробництва — 45—50 гривень за кілограм. Тримаються у ціні заморські ківі (60—65 гривень за кілограм), лимони (45—50 грн./кг), банани (35—40 грн./кг).
— Без бананів можна прожити, а як без гречаної каші обійтися, як купувати по 25 гривень нашу капусту, а по 18 — моркву, по сім — картоплю, на це хотілося б почути відповідь, — каже один з покупців, убілений сивиною. — Тільки у кого запитаєш, коли всі однакової співають — ціни диктує ринок. А хто ж буде думати, як і чим наповнювати той ринок?..

Вінниця.