У лютому на Полтавщині, згідно з офіційною статистикою, індекс споживчих цін на продукти харчування по відношенню до попереднього місяця становив 99,3 відсотка. Тобто загалом вони ледь помітно подешевшали. Даних за березень ще немає. Тож залишається дякувати Богу за те, що останніми тижнями не відбулося різкого стрибка вартості продовольства, яке спостерігали рік тому.
Сьогодні «маневри» довкола цінників тривають переважно сезонно-ситуативні. Причому здебільшого не на користь споживачів. Адже, скажімо, «борщовий набір» з вичерпуванням запасів овочів навесні поволі дорожчає. Зате м’ясо свинини та сало у піст залишаються відносно недорогими. Щоправда, при цьому полтавські аграрії в один голос твердять: нинішні закупівельні ціни на свинину не забезпечують належної рентабельності виробництва, подекуди навіть роблять її збитковою. Надто за умов, коли їхній натурпродукт витісняється з вітчизняного ринку дешевшою імпортною свининою. Тож чимало наших виробників знову пускають своїх кабанчиків під ніж...

Найбільше подешевшали (щоправда, тільки порівняно з недавнім «космічним» здорожчанням до 30 і більше гривень за десяток) курячі яйця (на знімку). Власне, ні для кого не секрет, що після зимового «затишшя» кури починають нестися частіше. Хоча перед Великоднем падіння цін на цей знаковий товар дещо загальмувалося. Зрештою, відносно дешевими яєчнею чи омлетом ще можна посмакувати. От тільки такими «ситуативними» харчами, як то кажуть, ситий не будеш. До них іще б повну миску борщику, якого хочеться завжди...

Полтава.

Фото автора.