Іван ПЛАЧКОВ, заслужений енергетик України, колишній міністр палива та енергетики України, голова наглядової ради «КИЇВЕНЕРГО»:


«У нашій країні алогічна система ціноутворення. Через те, що зробили дорогий газ на електроенергію та дешевий газ на тепло, скажімо, компаніям теплокомуненерго більш вигідно спалювати дешевий газ для отримання тепла і зовсім не вигідно робити те саме для отримання електричної енергії... Це злочинно, але змушені це робити. Запитаєте, чому? Відповім. Через те, що дотримуємося такої цінової політики. Стоїть обладнання, обслуговується. Витрати йдуть, а потім ми кажемо, що у нас тарифи високі. Але ж ми змушені неефективно використовувати дороге обладнання і вигадувати субсидії та пільгові тарифи... І так день, два... роками! Навіщо?

Такого немає ніде у світі. Це наш вітчизняний «винахід»... І тут, на мій погляд, має місце величезна політична складова: кон’юнктура та популізм...»


Петро ПАНТЕЛЕЄВ, заступник голови Київської міської державної адміністрації:


«...Сьогодні наше завдання, з одного боку — збалансувати тарифну політику і платоспроможність людей, з другого — не втратити якість послуг. Це головні проблеми, що їх мають вирішити НКРЕ, влада міста та теплопостачальні компанії. Питання дуже складні, але їх чимскоріше належить вирішити... Перегляд тарифів теоретично можливий. Але чи будуть платити за тими тарифами споживачі так, як того хочуть енергопостачальні компанії? У цьому головне запитання. Нам слід знайти збалансований компроміс між тарифом та платоспроможністю населення... Кияни вже почали отримувати платіжки, з яких зрозуміло, за що вони платять. Уже встановлено понад 4 тисячі теплових лічильників, а цього року сподіваємося завершити оснащення житлового фонду столиці тепловими лічильниками...»


Олександр ФОМЕНКО, генеральний директор ПАТ «КИЇВЕНЕРГО»:


«...Ми за реформу енерго- та ринку теплової енергії і ми за зміни законодавства в частині тарифоутворення. Адже сьогоднішнє тарифоутворення не дає змоги компанії залучити зовнішні інвестиції через те, що немає джерел їх повернення... Отже, чекаємо на кардинальний перегляд системи ціноутворення з тим, щоб компанії могли залучати кошти, вкладати їх у обладнання, підвищуючи рівень ефективності цього обладнання, отримуючи необхідний рівень рентабельності послуг...»


Олександр МАЗУРЧАК, колишній заступник голови Київської міської державної адміністрації:


«...Держава повинна допомагати тим, хто проводить заходи з енергоефективності, щоб зменшувати собівартість послуг з надання електроенергії, тепла, води тощо. Найслабшим місцем підприємств теплокомуненерго сьогодні є транспортні мережі. І це питання слід вирішувати саме за рахунок інвесторів. Але і держава, і місцева влада мають брати у цьому активну участь. Що ж до тарифів, то сьогодні ніяких підстав для їх зменшення, на жаль, немає. Вони будуть збільшуватися. І сьогодні завдання держави —знайти кошти на заходи з енергоефективності, дати їх (кошти) тим підприємствам, що генерують ці послуги, і мешканцям, котрі їх отримують, для того, щоб зменшити споживання за рахунок енергоефективних заходів...»