У Румунії відбувся судовий процес над колишнім начальником трудової виправної колонії, що діяла за комуністичного режиму. 88-літньому Йону Фічору, який очолював табір Периправа з 1958 по 1963 роки, було пред’явлено обвинувачення у злочинах проти людяності й негуманному ставленні до ув’язнених. 

Було доведено, що в «закладі» Фічора, який вважався найжорстокішим у Румунії, від побоїв загинуло щонайменше 103 людини. Прокуратура вимагала для нього 25 років тюремного ув’язнення.
На своє виправдання Фічор заявив, що просто виконував свій обов’язок і робив усе, щоб ув’язнені не голодували й мали достатню кількість ліків. Суд, очевидно, врахував це й засудив ката на 20 років позбавлення волі. Адвокати повідомили, що оскаржать цей вирок для старої людини.
Спеціальна служба Румунії із розслідування злочинів комуністичного режиму ще в 2013 році звернулася до прокуратури із проханням висунути обвинувачення проти Йона Фічора та ще 34 екс-начальників таборів для противників режиму. Торік уже було засуджено одного з них — Александру Вісінеску, якого обвинуватили в створенні «режиму фізичного й морального знищення» людей у таборі «Рамніку Сарат».
За даними Спеціальної служби Румунії з розслідуванню злочинів комуністичного режиму, в країні з 1945 по 1989 роки у в’язницях і таборах утримували понад 600 000 супротивників режиму. Особливо жорстоким був період 50-х років минулого століття.